Přihlásit

V rezervaci u Milovic žije rodina ohroženého dudka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Milovice (Nymbursko) 6. srpna (ČTK) - V rezervaci velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku zpozorovali vědci rodinu dudka, který patří k nejohroženějším druhům ptáků v České republice. Samotný dudek se v rezervaci poprvé ukázal v loňském roce, nyní se objevil pár s mládětem, oznámila dnes ČTK v tiskové zprávě ochranářská společnost Česká krajina.

Divocí koně, zubři a zpětně šlechtění pratuři vytvářejí pro dudky ideální prostředí. Součástí krajiny, která díky pastvě vzniká, jsou také nízké porosty řídkých trávníků, v nichž nacházejí domov cvrčci. Ti jsou důležitou součástí potravy dudků.

Trus divokých kopytníků navíc neobsahuje zbytky veterinárních přípravků proti parazitům, na rozdíl od trusu domácích zvířat, u nichž se chemie proti parazitům běžně používá. Právě díky tomu se v rezervaci daří chrobákům, kteří trus odklízejí, a dudci v trusu nacházejí potravu v podobě jejich tučných larev.

"Dudci mají na pastvinách velkých kopytníků optimální potravní podmínky. To se ostatně týká i dalších druhů ptáků vyžadujících různorodou otevřenou krajinu," řekl ornitolog Martin Šálek z České společnosti ornitologické.

V minulých letech ochranáři instalovali pro dudky několik speciálních budek. První v roce 2016, další loni. V současné době vědci analyzují materiál, který v budkách nasbírali, aby určili, zda dudci některou z nich využili k hnízdění.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.