Přihlásit

Vlci jsou součástí biodiverzity. A také jsou samozřejmě krásní (lidovky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pro některé myslivce je vlk stále ještě nevítaným konkurentem, podivuje se v rozhovoru ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Obavám pastevců ale rozumí, chápe, že situace je pro ně složitá. Agentura jim ostatně nabízí dotace na několik opatření, která by stáda před šelmou ochránila.

V Česku jsou tři základní vlčí populace: karpatská, která chodí ze Slovenska, lužická, která jde z Polska a Saska, a alpská, která k nám chodí z Bavorska. Úplně chybí vlk v Jeseníkách nebo v Brdech.
LIDOVÉ NOVINY: Když se k nám vrátili vlci, zpočátku převažovaly velmi radostné reakce. Teď jsou slyšet spíš negativní hlasy. Jak se to daří vyrovnávat?
PELC: Takový průběh se dal očekávat. Tam, kde vlk dlouho nebyl a vrací se, si lidé musí na jeho přítomnost postupně zvykat. Rozumíme farmářům, kteří na něj nejsou připraveni, protože tato šelma u nás více než sto let nežila. Hledáme způsoby, jak jim vysvětlit, že pro naši krajinu jsou důležitá jak stáda ovcí, která ji pomáhají udržovat, tak vlci.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.