Přihlásit

Muž si vymyslel, že u Zdounek viděl pumu, hrozí mu vězení (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměříž 25. července (ČTK) - Šestatřicetiletý muž ve středu večer na tísňovou linku 158 oznámil, že u Zdounek na Kroměřížsku spatřil pumu. Tvrdil, že zvíře také vyfotil. Policisté, kteří se oznámením zabývali, zjistili, že si zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu. Muž je podezřelý ze šíření poplašné zprávy, v případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení, řekla dnes ČTK kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Několik svědectví o výskytu pumy na Kroměřížsku přijala policie i v uplynulých dnech.

Muž policii tvrdil, že pumu viděl při procházce se psem kolem 19:00 u kapličky nedaleko Zdounek a podařilo se mu ji vyfotografovat. "Na základě těchto informací starosta vyhlásil upozornění pro občany v místním rozhlase. Morkovičtí policisté propátrali okolí Zdounek, ale šelmu nezahlédli. Zjišťovali také důvěryhodnost fotografií a poskytnutých informací. Fotografii následně dohledali na internetu. Muže proto dnes ráno znovu vyslechli a on se přiznal k tomu, že si vše vymyslel," uvedla mluvčí.

V sobotu podle ní spatřil muž neznámé černošedé zvíře u Hoštic na Kroměřížsku. V prachu na polní cestě, po které se mělo pohybovat, ani v jejím okolí, policisté následně žádné stopy nenalezli. Policie začátkem tohoto týdne prověřovala i stopy, které lidé objevili u ovocné školky v Litenčicích. Přivolaný veterinář zjistil, že jde o otisky tlap velkého psa. V pondělí přijali policisté zprávu o možném výskytu pumy také z Dřínova. Místo, kde se mělo zvíře podle svědka pohybovat, v úterý prohledali, ani tam však žádné stopy neobjevili.

Ve třech zmíněných případech policie podle mluvčí zatím žádné protiprávní jednání neshledala. "Lidé se skutečně domnívali, že pumu nebo podobné zvíře viděli, nebyli si však jistí. V dobré víře to proto oznámili policii," řekla Kyšnerová. Zprávy o možném výskytu velké kočkovité šelmy ve volném terénu v minulých týdnech přicházely i z Vyškovska, Pelhřimovska a Jindřichohradecka, ani tam se ji vypátrat nepodařilo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.