Přihlásit

Lososy v Kanadě uvěznil sesuv, ochranáři je přepraví letecky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ottawa 22. července (ČTK) - Kanadští ochranáři se chystají letecky přepravit tisíce lososů přes obtížně prostupný úsek řeky Fraser, aby rybám umožnili cestu k takzvaným trdlištím, kde se rozmnožují. Dnes o tom informoval portál BBC.

Migrační trasu lososů v odlehlé oblasti kanadské province Britská Kolumbie zkomplikoval sesuv skály, který řeku Fraser přehradil. Pokud by se lososi nedostali proti proudu do míst, kde se třou, trvale by to podle ochranářů i místních indiánských obyvatel ohrozilo budoucnost celé tamní rybí populace.

Do záchranné operace se vložila i kanadská vláda, neboť pomoc koordinuje ministerstvo rybolovu a pobřežní stráž. Ochranáři u kritického úseku budují nádrže, kde budou ryby shromažďovány a označovány, aby je bylo možné v jejich migrační trase sledovat. Z nádrží pak budou s pomocí helikoptér dopraveny nad zasypaný úsek řeky, odkud dále poplují proti proudu k trdlištím. Kdy letecký transport začne, úřady podle BBC ještě nesdělily.

Součástí záchranné operace je také pokus o odstranění části závalu a zajištění útesu, který hrozí dalším sesuvem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.