Přihlásit

Na farmě v Bulharsku zlikvidují kvůli moru 17.000 prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sofia 20. července (ČTK) - Všech 17.000 prasat jedné farmy na severu Bulharska musí být kvůli výskytu prasečího moru utraceno. Nákaza se tam možná dostala ze sousedního Rumunska, nedaleko jehož hranic se zemědělský podnik nachází. Podle serveru Novinite.bg o tom informoval Bulharský úřad na ochranu potravin (BABCH).

Zasažená prasečí farma ve vesnici Nikolovo v Rusenské oblasti je pouhých devět kilometrů od rumunských hranic. Nachází se v už dříve stanovené rizikové zóně a rozsáhlý chov farmy veterináři pravidelně kontrolují.

Mezi preventivní opatření přijatá úřady patří vedle uzavření zasaženého zařízení také vytvoření karanténní zóny v okruhu tří kilometrů. V této oblasti mohou být zabita prasata i v domácích chovech, sdělila agentuře Reuters mluvčí BABCH.

Bulharsko letos znovu zpřísnilo preventivní opatření proti šíření afrického moru prasat, když se 30 případů tohoto infekčního onemocnění vyskytlo v několika regionech, včetně oblastí sousedících s Rumunskem.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

S prasečím morem mělo loni velké problémy Rumunsko, které muselo v chovech vybít minimálně 400.000 prasat. Kvůli tomu také Bulharsko loni zavedlo preventivní opatření. Tehdejší ministr zemědělství mimo jiné informoval o rozhodnutí postavit čtyřřadý plot s ostnatým drátem v celkové délce 133 kilometrů, což je pětina celé bulharsko-rumunské hranice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.