Přihlásit

Vraždění nosorožců? Zjistili jsme, proč umělcům ve Varech vadí spozoring České zbrojovky (politicke-listy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský filmový festival sponzorsky podporuje Česká zbrojovka, což vadí některým zástupcům filmové obce. Kritickou výzvu proti sponzoringu ze strany zbrojovky sepsala režisérka Tereza Nvotová. Nezajímá je morálka. Možná jsem tu naposled, sdělila Nvotová v rozhovoru pro DVTV.

Otevřený dopis k této věci podepsalo kromě iniciátorky Nvotové ještě dalších 35 filmařů. V dopise se píše: „Drahý mezinárodní filmový festivale v Karlových Varech, pro nás české filmaře je KVIFF neodmyslitelnou, radostnou událostí, která rok co rok pomáhá filmu i jeho tvůrcům a poskytuje prostor otevírat témata zásadní nejen pro českou společnost. KVIFF systematicky a hrdě promítá důležité filmy, které často mluví o násilí, nespravedlnosti, korupci či potírání lidských práv. Zve a podporuje filmaře ze zemí, kde se lidé nemohou kvůli represivním režimům svobodně vyjadřovat a točit filmy. Vážíme si toho, a právě proto nás zpráva o financování festivalu Českou zbrojovkou zklamala. Podle informací, které přinesly organizace monitorující vývoz zbraní z ČR, vyvážel tento oficiální sponzor festivalu v minulosti svoje zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy, a vydělával tak na porušování lidských práv.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.