Přihlásit

Myslivci se pochlubili ulovenými trofejemi (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bludov – Stovky kusů srnčího a jeleního paroží zaplnily o víkendu sál kulturního domu v Bludově na Šumpersku. Konala se zde chovatelská přehlídka trofejí ulovených na Šumpersku v mysliveckém roce 2016.
„Tato přehlídka prezentuje jen trofeje spárkaté a dravé zvěře žijící na části území šumperského okresu, a to z oblasti Šumperska.
Přehlídka je příležitostí představit myslivost tak, jak ji vnímá odborná veřejnost, a ukázat, jak se ji snaží propojit s přírodou," uvedl za hodnotitelskou komisi její předseda Vladimír Diviš.
V Bludově bylo k vidění přes 450 kusů srnčích a více než dvě stovky jeleních trofejí. V menší míře byl zastoupen i muflon, daněk nebo kamzík. „Nejsilnější jelen z volné přírody byl ulovený v honitbě Pec a skolil ho Gabriel Večeřa.
V hodnocení získal 181 bodů," přiblížil Pavel Žalman, který je spolu s Walterem Köhlerem duchovním otcem výstav trofejí. Nejsilnějšího jelena pak ulovil loni v srpnu v honitbě Hanušovice Jan Holub.
Organizátoři ale nemyslí jen na odbornou veřejnost. Ještě před samotným otevřením výstavy pro veřejnost si ji mohly prohlédnout děti z prvních stupňů základních škol. „Snažíme se jim ukázat, co to je myslivost, lesnictví, a probouzet v nich vztah k přírodě. Za sedm let konání tak výstavy trofejí vidělo už šest tisíc školáků," připomněl Pavel Žalman.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.