Přihlásit

Fotolavička připomene u Rejštejna spisovatele Klostermanna (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rejštejn (Klatovsko) - Odkaz šumavského spisovatele Karla Klostermanna připomene od neděle nedaleko osady Zhůří u Rejštejna na Klatovsku ojedinělá fotolavička. Lavička vyrobená z pětitunového kmene dubu bude osazená stativem pro upevnění fotoaparátu. Bude stát na místě s atraktivním výhledem na šumavskou krajinu, podobných laviček bude časem přibývat, řekl dnes ČTK koordinátor projektu Petr Kuncl. Lavička byla odhalena v neděli 16. června ve 14:00.

"Jedná se o místo s překrásným výhledem na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní. Konkrétně se jedná o turistické rozcestí U Věže, kde kdysi lavička byla, ale prý ji kdosi přemístil na Horskou Kvildu," řekl. S Klostermannem, jehož 170. výročí narození projekt připomíná, je místo spojeno jeho románem V ráji šumavském a povídkou Kaplanův Štědrý večer, kde je zhůřská pláň popisovaná.

Autorem nápadu je designér Lukáš Procházka. Lavička je vyrobena z jednoho kusu masivního dubu o průměru asi metr a je přibližně 2,5 metru dlouhá. V místech, která se osudově váží ke Klostermannovi nebo k jeho románům, mají v budoucnu vzniknout i další lavičky, plánuje Spolek Karel Klostermann - spisovatel Šumavy, Strakonický pivovar Dudák, Národní centrála Šumava a komunitní projekt Fotíme Šumavu. "Vše se bude řídit volnou kapacitou řezbáře a hlavně dostupností dřeva. Protože nechceme zbytečně nic kácet, počkáme na to, až bude muset k zemi například nevyhovující strom, jako to bylo i v případě aktuální lavičky z Rejštejna," doplnil Kuncl.

Výběr dalších lokalit není podle něj problém. Objednávek a žádostí je dost. "Důležité je vidět zájem v daném místě, spojení s autorem a fotogenický výhled," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.