Přihlásit

V Českém středohoří byly usmrceny další ovce velkou psovitou šelmou, asi vlkem (e-litomerice.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedná se již o páté napadení ovcí velkou psovitou šelmou. Vzhledem k charakteru útoku a k zaznamenané přítomnosti vlka v oblasti pracuje Správa CHKO s verzí, že se jednalo o vlka. Zadané genetické analýzy by měly tuto verzi už jen definitivně stvrdit. Pracovníci regionálního pracoviště AOPK ČR jsou s místními zemědělci v kontaktu.
V oblastech, kde se vlk objevil, je důležité, aby chovatelé zabezpečili svá stáda. Finanční prostředky na tato opatření je možno čerpat z Operačního programu Životní prostředí. Tradiční ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa nebo pastevce u stáda - vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz. Drobnějším chovatelům se doporučuje, aby svá hospodářská zvířata (ovce, kozy či mladý skot) hlavně na noc řádně umístili například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu.
Výskyt vlků v severních Čechách je výsledkem jejich přirozeného šíření ze Saska, kde se momentálně vyskytuje třináct rozmnožujících se smeček. Vlci se dlouhodobě pohybují na Šluknovsku a v okolí Doks, jednotlivá pozorování jsou zaznamenána také z oblasti Jizerských, Lužických a Krušných hor. Vlci žijí v rodinných smečkách o velikosti 5-10 kusů, roční až dvouletá mláďata pak smečku opouštějí a hledají si nová teritoria. Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, jako jelen, srnec či prase divoké, kteří způsobují velké škody lesníkům i zemědělcům. Stát proto chovatelům hradí škody, které vlci na hospodářských zvířatech mohou způsobit, a zároveň poskytuje již zmiňované dotace na zabezpečení stád.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.