Přihlásit

Desítka rysů, vlků a medvědů méně… Ochránci přírody v Beskydech pátrají po velkých šelmách. Přidají se i Bílé Karpaty (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve čtvrtek začalo tradiční mapování velkých šelem v Beskydech. Po čtyři dny zde budou stopy rysů, vlků a medvědů hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, k nimž se o víkendu připojí další zájemci. Ve stejném termínu proběhne letos poprvé mapování šelem v příhraniční části CHKO Bílé Karpaty.

„Mapování velkých šelem v Beskydech se koná už po pětatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 km2 pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu beskydskou krajinou. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem 10 - 12 rysů. Vzácnější jsou vlci a medvědi, kteří zde žijí v počtu několika málo jedinců,“ vysvětluje Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy, která mapování koordinuje.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.