Přihlásit

Zabavené trofeje na výstavě (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvláštní exponáty je možné vidět v pražském policejním muzeu. Jde o zvířata i jejich části zabavené celníky na letišti.

PRAHA
Nejen hezké zážitky z dovolené si přivážejí lidé z pobytu v zahraničí. V kufrech cestovatelů občas celníci najdou kromě plavek a ručníků i překvapivý obsah. Například kůži krajty písmenkové nebo preparát mořské želvy. S hadí kůží přicestoval na pražské letiště turista z Ghany. Domů si ji ale nedonesl. Neměl potřebná povolení, proto mu byla zabavena. Podobně dopadl i turista, který přijel s karetou v kufru z Indonésie. Oba exempláře a mnoho dalších jsou k vidění na výstavě Příroda na prodej s podtitulem Nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin v Muzeu Policie ČR. Připravilo ji ministerstvo vnitra ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí.
"Podle údajů Evropské unie je Česko nejčastější cílovou i tranzitní destinací nelegálního obchodu s chráněnými druhy," popsal ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Nejčastěji se pašují nosorožčí rohy, sloní kly a části tygrů či krokodýlů.
Kromě pašeráků převážejí kusy zvířat i běžní turisté, kteří netuší, že dělají něco, co se nesmí. I k osvětě výstava slouží, návštěvníkům představuje problematiku obchodování s ohroženými druhy. Dozvědí se, co je úmluva CITES, proč je důležitá, jaká zvířata bojují o přežití a jaké suvenýry z dovolené mohou způsobit problémy.
CITES je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Byla sjednána v roce 1973 ve Washingtonu. Jejím cílem je ochrana ohrožených druhů živočichů a rostlin před hrozbou vyhubení v přírodě z důvodu nadměrného využívání pro komerční účely. Úmluva reguluje zejména obchod s exempláři ohrožených druhů získaných z volné přírody.
Hlavním lákadlem výstavy je příležitost vidět působivé exempláře zvířat z české i světové přírody a kuriózní předměty pocházející z exotických druhů zvířat. Unikátní předměty nejsou muzejní sbírkou, ale materiálem, který byl zajištěn v rámci kontrolní činnosti.
Pašeráci volí k převozu různé cesty. Řada exponátů na výstavě se do České republiky dostala jako takzvaná Cargo zásilka, což je služba letecké přepravy. Takto doputoval i největší exponát výstavy - medvěd baribal, který stojí na zadních ve vitríně. Na pražské letiště přiletěl z Kanady, kde se stal obětí lovu. Lovec ho pak nechal vypreparovat a poslal leteckou poštou do České republiky. Loveckou trofejí je také vystavený vlk, který doputoval stejnou cestou. Také kůže zebry Hartmannové byla bez povolení dovezena do České republiky jako lovecká trofej, tentokrát z Jihoafrické republiky.
Nejrozmanitější trofeje celníkům na letišti neunikly a nyní jsou součástí výstavy, která potrvá do konce března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.