Přihlásit

Nemocní zajíci mohou být nebezpeční i pro člověka (Kroměřížský týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Dva uhynulí zajíci byli nalezeni na Kroměřížsku, konkrétně v oblasti katastru Zahnašovic. Jak se později ukázalo, patrně byli oba vystaveni nákaze nemoci s názvem brucelóza, která se může přenést nejen na ostatní zvířata (zejména prasata a skot), ale nakazit se může i člověk, a to pouhou manipulací s nemocným jedincem.
Oba zajíci vykazovali podobné příznaky. Veterinární správa tedy jednoho z nich poslala na vyšetření, které prokázalo přítomnost původce onemocnění - tedy bakterii Brucella suis.
"Ačkoliv byl na laboratorní testy poslán pouze jeden zajíc, domnívám se, že nemocí trpěli oba, protože jevili stejné příznaky," nechal se slyšet František Němec z mysliveckého spolku v Zahnašovicích. Krajská veterinární správa tedy vydala mimořádné opatření, které na možný výskyt nemoci upozorňuje.
Brucelóza se na Kroměřížsku objevila naposledy v listopadu 2017, kde byl za ohnisko nákazy označen úsek mezi Hulínem a Břestem. Ještě předtím to bylo v roce 2015.
"Jedná se o nemoc, která je na našem území spíše ojedinělá. Co se týče Moravy, nejčastěji se s ní můžeme setkat na jižní Moravě - Jihomoravský kraj," uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj František Mahdalík.
Pokud se neprokáže další případ nákazy, skončí mimořádné opatření automaticky na konci dubna. V tuto chvíli veterinární správa do ochranného pásma zařadila nejen oblast Zahnašovic, ale také okolní katastr Holešova a Martinic.
"Lidé by měli být bdělí. Přece jen se jedná o nemoc, u které byl prokázán její přenos na člověka. Se zvířetem by neměli manipulovat. Nabádáme je, aby kontaktovali veterinární správu či myslivce," řekl František Mahdalík.

O RIZIKU INFORMOVALI ROZHLASEM
Na rizika brucelózy upozorňuje i František Němec.
"Do míst, která jsou zařazena do ochranného pásma, chodí velké množství obyvatelstva. Často i se psy. Ti zajíce snadno vyčmuchají a jsou také vystaveni riziku nákazy," zdůraznil Němec.
A nic nepodcenil ani starosta Zahnašovic Drahomír Jura. "Informovali jsme občany rozhlasem. Zvláště pak pejskaře," potvrdil.

Co je brucelóza
Brucelóza (dříve též vlnitá horečka, maltská horečka, Bangova choroba, infekční zmetání skotu) je celosvětově rozšířené, vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění zvířat a člověka. Původcem jsou gramnegativní bakterie rodu Brucella. Název choroby, respektive jejího původce, je odvozen od jména sira Davida Bruce, jenž v roce 1887 poprvé onemocnění popsal u britských vojáků na Maltě. U zvířat se brucelóza projevuje především potraty u gravidních samic a záněty varlat, nadvarlat a ztrátou plodnosti samců. U lidí se jedná o multisystémové onemocnění (postihuje více orgánových soustav) charakterizované horečkou, chronickým průběhem a postiženímrůzných orgánů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.