Přihlásit

I v Plzeňském kraji můžou lidé podepisovat petici za zákaz ohňostrojů a zábavní pyrotechniky (ČRo-plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do boje proti ohňostrojům se pustila Záchranná stanice živočichů v Plzni v čele s Karlem Makoněm. Podporuje celostátní petici za zákaz používání a prodeje zábavní pyrotechniky. Motto petice zní - Normální je nerušit, neznečišťovat a neohrožovat zbytečně životy ani zdraví spoluobčanů.

Důvodů pro podání petice mají její iniciátoři celkem devět. Je to nepříznivý vliv na životní prostředí, na zvířata, na psychiku a zdraví obyvatel, to že neodborná manipulace způsobuje stovky zranění, dále je to trvalé porušování zákonných podmínek při prodeji i užití zábavní pyrotechniky, znečištění veřejných ploch a následný nadbytečný úklid, zbytečné výdaje měst, které by mohly sloužit potřebným, znečištění ovzduší a také nulová možnost rozpoznat teroristický útok od ohňostroje. Podle autorů petice jde dokonce o jasné bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Své důvody k podpoře petice má i Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. „V současné době zjišťujeme, že největším problémem je hlavně hluk, na který se klade poměrně velký důraz, protože od světelných efektů přecházíme v posledních letech k tomu, že tam musí být zvukové efekty. To znamená, že vše je na dvojnásobných zvukových hladinách, než je normál. Samozřejmě, když vám ve tři hodiny ráno u postele v hlubokém spánku odpálím petardu, tak se umlátíte taky,“ uvedl Karel Makoň.

Za ohňostroj některá zvířata zaplatí i životem

Ohrožená jsou podle Karla Makoně téměř všechna volně žijící zvířata nejen ve městech, ale i mimo ně. „Ohňostroje probíhají zcela nelogicky také v jiných místech i v přírodě. V důsledku toho se vyplašená zvěř různě přesouvá, je dezorientovaná a velmi snadno vběhne na silnici, do kolejiště nebo do uzavřených prostor. Měli jsme i případ, že se zvíře zabilo tím, že narazilo do stromu, plotu či do zdi,“ vysvětlil Makoň.

Lépe na tom nejsou podle ochránců přírody ani ptáci. „ Jde hlavně o ptáky, kteří jsou aktivní přes den, to znamená, že v noci špatně vidí a špatně se orientují. Hodně se to týká vodních ptáků, zejména labutí, které jsou mizerní letci a neumí se vyhýbat překážkám tak rychle jako třeba dravci. Týká se to i ptáků, kteří jsou vyděšení a zbrklí. Patří sem dravci, sovy a denní ptáci, kteří po takovém hluku vyrazí do tmy a velmi snadno někam narazí a zraní se,“ dodal Karel Makoň.

Jak se na případný zákaz ohňostrojů a zábavní pyrotechniky dívají obyvatelé Plzně, zjišťovala v ulicích města reportérka Českého rozhlasu Plzeň Jana Kosová. Na její dotaz většina Plzeňanů odpověděla, že souhlasí s názorem ochránců přírody a myslí si, že to má špatný vliv hlavně na zvířata, a to nejen ve městech. Dělbuchy a hluk vadí i některým respondentům samotným. Množství ohňostrojů by minimálně omezili.

Petici může podepsat každý

V Plzeňském kraji je aktuálně možné petici podepsat na více než deseti místech. A to v Plzni, Tachově, Plasích, Kaznějově, Domažlicích či Kašperských Horách. Podepsat je možné také internetovou formu petice. Ta zatím získala přes čtyři tisíce podpisů.

Kateřina Jiřincová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.