Přihlásit

Uhynulí zajíci měli nebezpečnou chorobu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZAHNAŠOVICE Uhynulé zajíce nemocné brucelózou našli myslivci v Zahnašovicích. Veterinární správa proto nařídila mimořádné opatření a varuje, že je choroba přenosná na člověka. „Ohnisko jsme stanovili v Zahnašovicích, ochranné pásmo zasahuje také Martinice a Holešov,“ uvedl šéf krajské Státní veterinární správy František Mahdalík.
Člověk se může nakazit i při pouhé manipulaci s nemocným zvířetem. Pokud tedy lidé najdou uhynulé zajíce, rozhodně by na ně neměli sahat. Správnou reakcí je kontaktovat myslivce v daném místě, kteří zdechlinu zabalí a odešlou na expertizu. „Riziko je především při srážkách se zvěří, kterých je poměrně hodně. Jen u nás jich ročně evidujeme kolem čtyřiceti,“ upozornil předseda Mysliveckého sdružení Zahnašovice Vlastimil Bucňák.
Dva uhynulé zajíce našli myslivci koncem roku. Minulý týden podezření definitivně potvrdila laboratoř. Takzvaná pozorovací doba je v případě brucelózy tříměsíční a počítá se vždy od posledního úhynu.
Viditelnými projevy nemoci u zvířete bývají podkožní abscesy. U lidí se mohou vyskytnout také, zároveň ale nemoc vyvolává spíše obecné příznaky, což ztěžuje diagnostiku. Běžné jsou horečky i zápal plic, choroba postihuje játra a ledviny. Šířit ji mohou také kozy, ovce či koně, v lokalitě by si majitelé měli hlídat rovněž psy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.