Přihlásit

Chystá se zákaz olova? (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předseda Senátu Jaroslav Kubera podpořil snahu zabránit zvažovanému unijnimu zákazu střeliva s olovem a olověných rybářských závaží kvůli jejich údajné škodlivosti. Uvedl to v polovině ledna při převzetí výzvy proti chystanému zákazu, kterou zorganizovali zástupci myslivců, rybářů a držitelů zbrojních průkazů. Podle europoslance Tomáše Zdechovského jsou však zprávy o údajně chystaném plošném zákazu olověného střeliva zavádějící a nepravdivé.

Podle předsedy Senátu zvažovaný zákaz ke zlepšení životního prostředí nepomůže. "Myslím, že to (výzva) má šanci, obecně i v Senátu je odpor ke zbraňovým směrnicím," uvedl Kubera. "Já jsem 30 let měl doma olověné vodovodní trubky, čili podle těchto teorií už jsem tady dávno neměl být. Nevím, připadám si docela zdravý," dodal Kubera ke kritizovanému tvrzení Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), podle níž je zákaz třeba kvůli úhynu hlavně vodních ptáků na následky otravy olovem.
Mluvčí Evropské komise nicméně uvedla, že zprávu ECHA z loňského září nyní unijní exekutiva posuzuje a zvažuje další postup. Zpráva podle ní dokládá, že olovo ve formě střeliva a fragmentů po výstřelu představuje pro životní prostředí riziko dostatečné k tomu, aby byla dodatečná omezení oprávněná.
Paralelně ECHA navrhla omezení olověného střeliva v mokřadech, komise o tomto návrhu hodlá v prvním čtvrtletí letošního roku začít diskusi s členskými státy EU. "Nepadlo zatím žádné rozhodnutí o tom, zda by ECHA měla připravit nějaká omezení týkající se olověného střeliva v jiných terénech, než jsou mokřady," dodala mluvčí.
"Nepravdivé zprávy o údajně chystaném plošném zákazu jsou založené na výsledcích studie agentury ECHA. Ta skutečně zákaz lovecké munice s olovem doporučila, sama o něm ale rozhodnout nemůže. To je úkolem Evropské komise, která studii teprve vyhodnocuje a podle informací, které nám sdělila, navrhne pouze zákaz v oblastech mokřadů, který v ČR už dávno platí," komentuje zavádějící zprávy některých médií europoslanec Tomáš Zdechovský, který působí ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Ten by v budoucnu měl případnou novou legislativu připomínkovat
"Jedna věc jsou výsledky studie, druhá to, že v praxi není nic, co by olověné broky a závaží nahradilo z hlediska funkčnosti a pořizovací ceny, jakýkoliv zákaz by proto byl zcela absurdní a aktivně bychom proti němu vystupovali," slibuje do budoucna Zdechovský, který je sám myslivcem.
Iniciátoři výzvy se rozhodli výzvu předat také předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi na Úřad vlády a prezidentu Miloši Zemanovi. Smyslem výzvy je to, aby se Česká republika ohradila proti chystanému zákazu olova ve střelivu. Prezident uskupení Liga Libě Pavel Černý věří tomu, že si čeští politici zachovají zdravý rozum a nepodlehnou hysterii.
"Myslíme, zeje to nesmysl, nepřispěje to k žádné ochraně, bude to kontraproduktivní," uvedl zástupce Českomoravské myslivecké jednoty Bohumil Straka. Podle něj by užívání střel z oceli, mosazi, bizmutu nebo wolframu zhoršilo bezpečnost střelby. Zvýšily by mimo jiné riziko zasažení lovce odraženými střelami.
Tvůrci výzvy podle svého prohlášení zastupují tři čtvrtě milionu českých občanů. Jejich požadavek je obsažen také v petici za schválení ústavního práva na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a bezpečnosti státu, kterou podepsalo 81 tisíc lidí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.