Přihlásit

Špatné krmení může zabít. Daňkům lidé hází i křupky (Brněnský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci brněnské obory Holedná nedodržují zákazy a pravidla krmení. Ohrožují tak zvěř a někdy i sebe.

Obora Holedná je oblíbený cíl vycházek Brňanů. Odpočinout si od ruchu města se do Žebětína mezi lesní zvířata vydává například studentka Dagmar Matulíková. I ona zaznamenala, že někteří lidé tam nedodržují zákazy krmení. Daňkům nebo divokým prasatům dávají nevhodné potraviny.
"Viděla jsem několikrát, jak lidé zvířatům házeli například pečivo, nebo dokonce sladké křupky," popsala.
Přitom lidská strava může mít pro zvířata žijící v oboře vážné zdravotní následky. "Lidé zvěř v oborách i mimo ni často krmí v domnění, že zvířatům pomáhají. Je to ale spíš naopak," vysvětluje brněnský myslivec Zdeněk Živela.
K nejčastějším potravinám, které lidé zvířatům nosí, patří pečivo nebo jablka. Takové krmivo se ale podle Žively na jídelníčku divoké zvěře obvykle neobjevuje. Ve větším množství může mít pro daňky nebo divočáky vážné následky.
Lidská strava navíc zvěři chutná, a proto se jí snadno přejedí. "Mokré pečivo i jablka v žaludku zvěře bobtnají a mohou způsobit vážné poškození trávení, kvůli kterému uhyne," popsal potíže Živela.
Pokud chodí lidé krmit zvířata do míst, kde to není zakázané, je podle něj vhodné přinést suché plody, jako jsou kaštany nebo žaludy. Navíc v malém množství. Porušováním zákazů krmení mohou lidé vystavit nebezpečí i sebe. "Zvířata jsou pořád divoká a mohou být nebezpečná," varovala za Lesy města Brna Jindra Pazderová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.