Přihlásit

Likvidace norka bude jednodušší (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kočov
Už několik měsíců se snaží zástupci obce Kočov apelovat na příslušné úřady, aby jim pomohly v boji proti přemnoženému norkovi americkému, který v oblasti působí jako predátor.
Obec oslovila odbor životního prostředí v Tachově, ale i krajské orgány, a dokonce i ministerstvo životního prostředí. "Zatím nejúčinněji reagoval tachovský odbor životního prostředí. Díky jim, postavili se k tomu čelem," zhodnotil za Kočov Břetislav Matouš.
Legálně totiž může v současné době norka likvidovat pouze myslivecká stráž, což je většinou jedna osoba na honitbu. "To je málo, v praxi je to neúčinné," tvrdí Matouš.
A právě rozhodnutí, které by měl učinit odbor životního prostředí, dá možnost likvidovat norka amerického každému držiteli loveckého lístku. "Do konce ledna bychom měli od majitelů honiteb získat přehled o výskytu norků a poté budeme rozhodnutí vydávat," potvrdil Hubert Jeřábek z odboru životního prostředí.
Za posledních dvacet let se podle představitelů Kočova norek rozšířil v celém povodí Mže, Hamerského i Sedlišťského potoka, a dramaticky se tak snížil počet ryb, raků a škeblí, ale i kachen.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.