Přihlásit

ČSÚ: Osevní plocha řepky se poprvé od roku 2015 snížila (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 24. ledna - Osevní plocha řepky se poprvé od roku 2015 meziročně snížila, řepka byla vyseta na ploše 391.000 ha, což je ve srovnání s minulým rokem úbytek o 4,9 procenta. Plochy ozimých obilovin pro letošní sklizeň stouply meziročně o 3,1 procenta na 969.000 ha. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přibylo ploch pšenice ozimé o 2,7 procenta na 795.000 ha a žita o čtvrtinu na 31.000 ha. Osevní plocha ječmene ozimého vzrostla o 2,7 procenta na 105.000 ha.

"Poprvé od roku 2015 jsme zaznamenali pokles ploch osetých řepkou ozimou, určenou ke sklizni v letošním roce," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Obilí se loni v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než o rok dříve, zemědělci svezli z polí 6,861 milionu tun. Vyplývá to z posledního odhadu statistiků. Pokles úrody obilovin byl způsoben především nižším hektarovým výnosem, který klesl o 6,7 procenta na 5,15 tuny z hektaru.

Nakolik rozsáhlé lány řepky přispívají k erozi a degradaci půdy se vedou debaty. Půda se podle přírodovědců při pěstování řepky velmi vyčerpává, co se týká základních živin: dusíku, fosforu, vápníku, draslíku. Přírodovědec Jakub Hruška vidí největší vadu řepky v tom, že se tak extrémně chemizuje. "Stříká se až desetkrát za rok. Na řepku se používá nejvíc kontroverzního totálního herbicidu glyfosátu na hektar," řekl loni v květnu pro DVTV.

Ministerstvo zemědělství od loňska využívání glyfosátu, který je nejznámější pod značkou herbicidu RoundUp, na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely, tedy pro obiloviny a řepku, zakázalo. Za porušení nařízení bude hrozit ztráta dotací a pro právnické osoby až čtyřmilionová pokuta.

Plocha osetá řepkou se od devadesátých let minulého století zvyšovala, proti dobám první republiky vzrostla o 98,5 procenta. V roce 2017 byl v ČR podíl orné půdy oseté řepkou podle dostupných dat Eurostatu nejvyšší z celé Evropské unie. Zatímco dříve se pěstovala pouze pro potravinářské účely, dnes se pěstuje také pro energetiku. Pro české zemědělce byla řepka v roce 2017 z pohledu výše tržeb třetí nejziskovější, nejvýznamnější komoditou se stalo mléko, na druhém místě byly obiloviny a na třetím řepka.

V souvislosti s řepkou se poměrně často hovoří o holdingu Agrofert. Premiér Andrej Babiše v minulosti uvedl, že firmy z jeho svěřenského fondu pěstují jen zhruba pět procent z celkového množství řepky. Další společnosti sdružené v Agrofertu ale dodávají zemědělcům osiva, hnojiva, herbicidy, pesticidy i zemědělskou techniku. Chemičky holdingu pak patří mezi nejvýznamnější tuzemské zpracovatele řepky na bionaftu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.