Přihlásit

Na bobry nalíčili u Brna smrtící past na medvěda (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRNO Hrozivé zranění končetin končící amputací, v krajním případě smrt vykrvácením.
Tak může dopadnout každý, kdo se chytne do takzvané čelistní pasti.
Její kladení je přísně zakázáno.
Přesto pytlácká železa někdo nastražil nedaleko chatové oblasti mezi Veverskou Bítýškou a Herolticemi na Brněnsku. Tam, kam chodí lidé na procházku s dětmi a psy.
Dotyčnému pravděpodobně vadí bobři, kteří řádí u břehu Svratky. Past totiž nalíčil u ohlodaného stromu. „Člověk může na následky zranění i vykrvácet, a to už nemluvím o tom, že může jít o dítě. Stačí, když se zaklíněnou nohou v železech začnete škubat a nedostane se včas do nemocnice,“ varuje právník a myslivec Jan Paroulek.
Případem se začali zabývat jihomoravští policisté.

Každý, kdo čelisťovou past nastraží, musí počítat s postihem. „Záleží na tom, zda někomu způsobí zranění. Pokud ano, může provinilec skončit i ve vězení,“ varuje Paroulek. „U takových pastí je nejdůležitější, v jakém stavu je pružina. Ta rozhoduje o intenzitě, jakou se past zavře,“ upřesňuje advokát.
Starostu Veverské Bítýšky Josefa Mifka (nez.) informace o pasti překvapila. „To je pro mě novinka. Nikdo z občanů mi nic nehlásil. Určitě se tam půjdu projít a dám vědět správci toku, aby situaci řešil,“ prohlásil. Na březích řeky Svratky začnou v nejbližších dnech pracovat lidé z Povodí Moravy. „Zvlášť v tomto počasí, kdy na některých místech leží sníh, je taková past velmi nebezpečná. Vedoucí provozu vydá pokyn, aby byli pracovníci na březích řeky velmi obezřetní a nepřišli k úrazu,“ reagoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že o případu nevěděli a zváží další opatření.
Podle policistů jde o ojedinělý případ. „Nikdo nám nález nehlásil a určitě se případem budeme zabývat. Lov do želez není běžný. V posledních několika letech jsme na jižní Moravě nešetřili pytláctví s použitím želez, pytláci zvířata spíše střílí,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.
Žena, která past našla, se vyděsila. „Ještěže jsme na ni nešlápli. Měla jsem strach jít dál. Past má v průměru asi třicet centimetrů, raději jsme ji nezkoušeli scvaknout,“ uvedla pro MF DNES. Vyděšení jsou i další místní lidé. „Je to velký problém. Chodíme do té oblasti, kde se našla past, se psem, a dost často s sebou beru i syna. Navíc v létě sem jezdí hodně dětí na tábory,“ pohoršila se žena, která chodí k břehu Svratky pravidelně venčit psa. A nastražená past překvapila i odborníky. „Železa samozřejmě představují zakázaný způsob lovu chráněného bobra. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že takovou nástrahu jsem v terénu našel naposledy před 15 lety,“ zdůraznil zoolog Roman Zajíček z brněnské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny. „To musí být blázen, kdo tam past dal. Bobři v okolí nějaké stromy ohlodali, ale nikdy jsme s nimi žádné problémy neměli,“ kroutí hlavou Josef Kavalec, ředitel firmy Baumat, která u řeky Svratky provozuje rekreační areál.
Bobrů i míst, kde žijí, však stále přibývá. Jejich lov je povolený pouze v jižních Čechách.

Zuzana Brandová, Veronika Horáková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.