Přihlásit

Od nového roku začne platit zákaz ministerstva zemědělství pro používání herbicidu glyfosát (ČRo Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Od nového roku začne platit zákaz ministerstva zemědělství pro používání herbicidu glyfosát, pokud ho ale používáte k ničení plevele na zahrádce, můžete být bez obav, to budete moci dělat dál, zákaz glyfosátu se týká pouze takzvané desikace, tedy urychlení dozrání některých plodin těsně před sklizní. Zemědělci tak nebudou moci používat glyfosát na postřik třeba dozrávající řepky nebo obilovin.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
--------------------
Ministerstvo chce, aby se v Česku chemická látka glyfosát používala míň, to se dlouhodobě i daří, podle údajů resortu zemědělství se za posledních 6 let podařilo snížit používání pesticidů v Česku celkově o více než 7 %. Ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD na konci listopadu ujistil, že k hubení plevele se herbicid glyfosát smí používat dál třeba ve známém prostředku Raundup.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství /nestr. za ČSSD/
--------------------
V tuto chvíli se to netýká zahrádkářů, měst a dalších, nicméně týká se to desikace a je to první krok, které ministerstvo zemědělství chce udělat právě na ochranu kvality potravin, kvality vody a tak dále.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
--------------------
Od začátku roku tak zemědělci nesmí využívat přípravek na urychlení dozrávání nebo také vysušování rostlin. Původně přitom ministerstvo plánovalo plošný zákaz těchto látek pro dosušování, tedy třeba i u krmných plodin, nakonec ale ustoupilo, i tak ale opatření zvýší některým farmářům náklady, v čem? To popsal předseda Zemědělského svazu Martin Pícha.

Martin PÍCHA, předseda Zemědělského svazu
--------------------
Pokud bude nějaký mokrý rok, kdy v minulosti jsme se s tím setkali, kdy byl problém vůbec, aby nám obiloviny uzrály, tak se pak musí dosoušet, samozřejmě je to otázka každého zemědělce, jestli má vlastní sušku, nebo jestli si nenajímá externí.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
--------------------
Podle Píchy tak náklady vzrostou řádově o tisíci koruny na tunu. Do cen zboží pro spotřebitele se to ale zřejmě nepromítne, některé ekologické organizace tvrdí, že látka je nebezpečná, podle mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je glyfosát karcinogenní. Řada studií zase poukazuje na to, že látka se vsakuje do půdy a také do potravin, vysvětluje expertka na zemědělství z hnutí DUHA, Klára Kyralová.

Klára KYRALOVÁ, expertka na zemědělství z hnutí DUHA
--------------------
Existují různá testování, kdy rezidua byla objevená jednak třeba ve vodách, tak potom i v potravinách, v pečivu, v medu, v pivech.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
--------------------
Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin tvrdí, že je látka neškodná a právě o toto tvrzení se opírá i Evropská komise, ta loni prodloužila licenci na používání glyfosátu o dalších pět let. Tereza Chlubná, Radiožurnál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.