Přihlásit

Žádný kmen u břehu Moravy není v bezpečí. Bobři berou útokem i okolí řeky Dřevnice (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škody, které chráněný živočich způsobuje, jdou do statisíců
 
Zlínský kraj
"Chodíváme se tady dívat na bobry, ale předtím bychom nikdy nevěřili, že by se tady ve Zlíně mohl objevit takový tvor," podělili se o své zážitky manželé Sobotkovi ze Zlína, kteří pravidelně chodí na procházky kolem Fryštáckého potoka ve Zlíně na Vršavě. Kolem místa, kde má to "svoje" bobr evropský.
Tomu se v posledních letech u nás velmi dobře daří. Živočich zařazený do kategorie silně ohrožených druhů páchá škody především na břehových porostech.
Podle vodohospodářů škody vznikají vlivem bobřích zátarasů, které pak způsobují zaplavování pozemků. Bobři ničí i stromy, které se pak musí odřezávat. Jen za letošní rok vyplatil kraj více než dvacet tisíc za ovocné stromy, které zlikvidovali.
Největší škody zaznamenávají hospodáři zejména na Slovácku. "Jde o to, že bobři jsou silně teritoriální, nejprve obsadili řeku Moravu, jejich potomstvo pak hledá nový prostor na přítocích řeky," vysvětlil, proč právě tam, Vlastimil Kostkan z Univerzity Palackého v Olomouci. To Deníku také potvrdili pracovníci Povodí Moravy, podle nich se bobr evropský vyskytuje prakticky v celém povodí Moravy. Chráněné bobry ale ze zákona nelze odchytávat, přemisťovat a nelze jim ani přes jejich škodící činnost zasahovat do jejich biotopu.
Přesto v roce 2013 vydal Zlínský kraj opatření, že mimo období rozmnožování a zimování bobra evropského smí na základě povolení poškození zemědělci, majitelé pozemků jejich hráze strhnout.
Jak ale ochránci přírody varují, s bobrem "zatočit nelze". K tomu musí být vydáno mimořádné povolení k jeho odlovu, které v našem kraji vydává Krajský úřad Zlínského kraje. V minulosti tak šlo například o odlov bobrů v Březolupech na Slovácku.
"Již třetí rok máme od kraje povolen jejich odlov," uvedl starosta obce Březolupy Petr Kukla. Podle něj mají obavy z bobřích hrází a falešných nor. "Bobr vytvářel nory v ochranné hrázi, která odděluje rybník a odtokový kanál. Hrozilo protržení hráze a zaplavení obce," popsal potíže místní starosta. Právě díky povolenému odlovu se počet kusů snížil, přesto obavy z něj přetrvávají.
"Minimálně jeden živočich tam stále je, staví falešné nory, kterých je asi dvacet, ale hloubí i nové, situaci tak musíme bedlivě sledovat," vysvětlil starosta Březolup.
Ochrana těchto býložravých živočichů a nejen jich stojí stát nemalé peníze. Za celý loňský rok proplatil Zlínský kraj za škody způsobené chráněnými živočichy celkem 590 tisíc korun. "Z toho částka proplacených škod bobrem evropským se vyšplhala na více než 212 tisíc," připomněla mluvčí kraje Adéla Kousalová.
Jako prevence proti řádění bobrů mohou pomoci například elektrické ohradníky. "Ty byly použity například v parku v Olomouci a arboretu, které se snažili bobři "předělat podle svého", zmínil Vlastimil Kostkan, který zároveň připomíná i jednu důležitou věc.
"Pokud si budete tohoto hlodavce chtít vyfotit, nechoďte k němu blíže než na deset metrů. Dokáže být velice rychlý, člověk mu neuhne, ani se mu neubrání," varoval odborník před tímto zvířetem.

BOBR EVROPSKÝ
Bobr evropský dosahuje hmotnosti až 30 kg. Po jihoamerické kapybaře je druhým největším hlodavcem. Tělo je porostlé velmi hustou černohnědou srstí o hustotě až 300 chlupů na mm2. Je dokonale přizpůsoben životu ve vodě díky plovacím blánám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Uzavřít může také tlamu ihned za řezáky, což umožňuje využití zubů jako nástrojů i ve vodě. Oči jsou před vodou chráněny průhledným víčkem-mžurkou. Výměšky zvláštní žlázy impregnují srst.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.