Přihlásit

Hejtmanka: Vyhlášení NP Křivoklátsko se zatím neplánuje (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Středočeský kraj se nyní nezabývá možným vyhlášením Národního parku Křivoklátsko. Tato věc není na programu dne, řekla ČTK hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Poukázala na to, že kraj v souvislosti s životním prostředím zaměstnává hlavně plánovaná spalovna odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku nebo boj se suchem. "Až se k tomu vrátíme, budeme o tom diskutovat. Zatím to není na programu dne," uvedla Pokorná Jermanová.

Hejtmančin náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD) ČTK už dříve řekl, že by se mělo řešit, zda je národní park správná cesta a jaký by měl mít případně rozsah.

Peterův předchůdce Ivo Šanc (STAN) vyhlášení parku nebyl nakloněn. Po loňských změnách ve vedení kraje ale životního prostředí dostal na starosti Petera, který národní park podporoval už jako náměstek v krajské vládě Davida Ratha (dříve ČSSD) i později coby hejtman.

Předchozí vedení kraje považovalo stejně jako většina obcí na Křivoklátsku nynější ochranu přírody prostřednictvím chráněné krajinné oblasti za dostatečnou. Ministerstvo životního prostředí proto loni uvedlo, že vyhlášení parku neplánuje a čeká na poptávku kraje a obcí.

Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dřeva. Přílišná ochrana by podle některých mohla až utlumit životaschopnost lesa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.