Přihlásit

Kloš jelení. Útočí ze vzduchu, jeho kousnutí bolí (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Východní Čechy
Jejich kousnutí nepříjemně bodne a setřást je z oděvu není žádná legrace. Řeč je o kloši jelením. Lidé mu přezdívají létající klíště a klíštěti je skutečně podobný. Na rozdíl od něj má však křídla. Ta mu při sání krve z těla hostitele odpadají a dále se pohybuje pomocí šesti nožek s ostrými drápky, proto je tak těžké ho setřást z oblečení.
Plácnutí jako u komára je zbytečné, protože kloš je odolný a k zabití se musí vyvinout větší síla - například ho rozemnout mezi prsty.
Kloš jelení je v posledních letech přemnožený a nepříjemné zkušenosti s ním má snad každý houbař. Přestože největší zájem má o krev jelení nebo srnčí zvěře, nepohrdne psem ani člověkem. Štípe, když se dostane například pod oblečení, nebo do vlasů. Lidskou krev nepije, jeho štípance ale svědí i několik týdnů. Zatím se neprokázalo, že by kloš jelení přenášel jakoukoliv nebezpečnou nemoc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.