Přihlásit

Lovci z celé Evropy uloví na Osoblažsku stovky divokých zvířat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bohušov (Bruntálsko) - Lovci z celé Evropy přijíždějí každý rok v lovecké sezoně na Osoblažsko, kde ve dvou honitbách farmy Josef Vendolský uloví stovky kusů zvěře. Zájem o poplatkový lov roste, a tak se většinou podaří prodat všechna zvěř, kterou má farma v plánu odlovit. ČTK to řekl majitel farmy Josef Vendolský.

Farma má pronajaté dvě honitby o celkové výměře přibližně 2600 hektarů. Mezi nabízenou zvěří jsou hlavně srnci a daňci, ale také mufloni a divočáci. Ceny se pohybují od několika stovek například za srnu až po desetitisíce, u medailových kusů daňka je cena poplatkového odlovu až 70.000 korun.

Vendolský řekl, že zhruba polovinu klientů tvoří cizinci. Hosté z ciziny jezdí například ze Švédska, Belgie, Rakouska nebo Slovenska.

Osoblažsko patří k oblastem s nejméně znečištěným životním prostředím v zemi a s panenskou přírodou, kde se zvěři daří. Rodinná farma, která se zaměřuje na rostlinnou výrobu, tomu napomáhá i zvláštním osevním postupem. Farma se zabývá pěstováním tradičních zemědělských komodit, jako je pšenice, ječmen, řepa, řepka, kukuřice, brambory nebo hrách, a v druhé části pěstuje ovoce - hlavně jablka, hrušně, třešně a švestky.

"Zvěře máme dost. Rozbili jsme velké lány a protkali jsme je spoustou biokoridorů, a tím pádem ta zvěř má ideální podmínky pro přežití. Samozřejmě máme i moc mokřadů a takových rybníčků. Se stavy zvěře problém nemáme, jenom doufejme, že se k nám nenastěhují vlci a medvědi," řekl Vendolský.

Nákaza prasečím morem se této oblasti vyhnula. Stavy divočáků jsou ale teď podle farmáře díky povolenému odstřelu v optimálním stavu. "Protože se povolil jakýkoliv odlov veškeré černé zvěře, ať je to bachyně, sele, lončák, kňour, tak se podle mě stavy snížily. Není divočáků už tolik. Nějaké škody ještě dělají, ale je to, myslím si, v optimálním stavu, nejsou přemnožení," řekl Vendolský.

Firma dodává zvěřinu výkupním organizacím, které ji dál zpracovávají, ale chystá se ji prodávat i restauracím. "Už jsme vybudovali bourárnu. Čekáme jen na kolaudaci a budeme moct dodávat i do restaurací," řekl Vendolský.

Vlastimil Vyplel

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.