Přihlásit

Na jihu Bulharska likvidují kvůli ptačí chřipce další dvě farmy (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sofia 29. října (ČTK)
Na jihu Bulharska se dál šíří ptačí chřipka, která postihla další dvě drůbeží farmy, tentokrát kachní. V obou musí být celý chov zlikvidován. Podle zpravodajských webů to dnes oznámil Bulharský úřad na ochranu potravin (BABCH).
Laboratorní testy potvrdily ohniska nákazy na farmách v obcích Malevo a Garvanovo v Chaskovské oblasti, sdělil BABCH. Stejně jako v předešlých případech ale neupřesnil kmen ptačí chřipky, který dotyčná chovná zařízení napadl.
Úřad v rámci prevence proti dalšímu šíření pro ptáky nebezpečné choroby nařídil likvidaci všech kusů drůbeže v obou farmách. Zároveň zakázal prodej a pohyb vajec a veškerého domácího, divokého i jiného ptactva v desetikilometrovém bezpečnostním pásmu kolem farem.
V polovině října podobný osud postihl dvě chovné stanice, kachní a kuřecí, v obci Vojvodovo, rovněž v Chaskovské oblasti. Zlikvidováno tam kvůli tomu bylo přes 100 000 kuřat a více než 16 000 kachen.
Minulý měsíc zdecimovala ptačí chřipka drůbeží farmu v obci Trilistnik u Plovdivu. Zlikvidováno tam kvůli viru muselo být všech 43 000 nosných slepic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.