Přihlásit

Myslivci napodobují vlky aneb První regionální naháňka (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Boží Dar – Více než osm desítek lovců a téměř dvacet psovodů se 40 loveckými psy, a to z české i německé strany hranice, se sešlo na Božím Daru. Město Boží Dar ve spolupráci s Ekologickým mysliveckým spolkem Saska, Lesy Jáchymov a Loveckým spolkem Boží Dar uspořádalo První regionální naháňku.
Akce byla spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
„Podobné akce pořádají v posledních letech v Sasku. Vycházejí z principu lovu vlčí smečky, která loví krátkou dobu na jednom území a pak se přesunuje dále. V Krušných horách vlci v minulosti takto udržovali rovnováhu mezi lesem a býložravou zvěří,“ vysvětluje Karel Picura, správce Lesů Boží Dar.
Podle Picury Boží Dar v rámci projektu Zvyšování rozmanitosti v lesích centrálního Krušnohoří vybudoval ve spolupráci s předními německými odborníky základní infrastrukturu nezbytnou k tomuto druhu lovu. „Hlavním cílem této akce bylo rozšířit saské zkušenosti mezi české myslivce, otestovat praktické fungování spolupráce mezi více organizacemi i organizační zajištění akce většího rozsahu. Těmto cílům bylo podřízeno i spektrum pozvaných hostů. Mohu říci, že byly naplněny velice dobře. Vlastní výsledek lovu, osm kusů jelení zvěře, patřil spíše k slabším, ale získali jsme cenné zkušenosti.
Detailní analýza získaných podkladů a GPS dat z obojků psů nás teprve čeká. Na jejím základě pak upravíme infrastrukturu i strategii lovu do dalších let,“ dodal Picura.
Lovecký spolek Boží Dar je aktivní nejen v přeshraniční výměně zkušeností, ale pořádá mimo jiné i tradiční Myslivecký ples. Na ten letošní, který se koná 24. listopadu, srdečně zve do hotelu Praha v Božím Daru.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.