Přihlásit

Hejna koroptví, křepelky i zajíci. Divocí koně vracejí do krajiny drobnou zvěř (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desítky let myslivci v České republice smutně sledují, jak v krajině dramaticky ubývá drobná zvěř, která byla dříve v přírodě běžná. Kromě zajíců jde především o ptáky zemědělské krajiny, jako jsou koroptve nebo křepelky. Nyní myslivci získali překvapivého spojence. Koroptve pomáhají do krajiny vracet divocí koně a další velcí kopytníci. V tiskové zprávě o tom informovala ochranářská společnost Česká krajina.

"Koroptve se v pastevní rezervaci úspěšně rozmnožují každou sezonu, každoročně zde potkáváme rodičovské páry s kuřaty. I letos jsme tak na pastvině u Milovic sledovali početné rodinky koroptví, které jsou jinak v krajině stále vzácnější," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Drobná zvěř začala mizet z krajiny zejména od druhé poloviny 20. století. Kvůli scelování polí do velkých ploch a následnému poklesu pestrosti plodin v krajině a rozorání mezí zmizela z krajiny dřívější rozmanitost. Používání chemie pak omezilo výskyt hmyzu i polních plevelů, které tvoří potravu polních ptáků. Značné ztráty působí koroptvím také nevhodně načasované sekání travních porostů. Podle odhadů České společnosti ornitologické dnes v Česku žije maximálně 20 tisíc párů koroptví, přitom ve 20. letech 20. století tu žilo šest milionů jedinců.

"Je zajímavé pozorovat, s jakou samozřejmostí koroptve využívají nejen samotné pastviny, ale také infrastrukturu v pastevní rezervaci velkých kopytníků. Koroptve, stejně jako jiní ptáci v Milovicích, pravidelně využívají například napajedla zbudovaná pro velké kopytníky. Navštěvují je snad každý den, pravidelně pozorujeme, jak z napajedel pijí celé rodinky poté, co ozobají hmyz přilákaný vodou. Kuřata se často kolem napajedel bezstarostně honí a působí tak dojmem, že se zde cítí bezpečně" dodal Jirků.

Pár koroptví může vychovávat až dvacet kuřat, obvykle je to ale výrazně méně. "Jedna ze tří koroptvích rodinek, které v pastevních rezervacích pravidelně pozorujeme, letos odchovala nejméně čtrnáct kuřat. Pozorovat šestnáctičlennou rodinku koroptví při pití z napajedla nebo sbírání potravy na pastvině je krásný zážitek," zmínil Jirků.

Podobných míst, jako je milovická rezervace, kde se koroptvím daří, je dnes v naší zemi málo. "Velcí kopytníci se tak ukazují jako velmi účinný recept na zvyšování stavů drobné zvěře v krajině, kromě koroptví to naznačují přímá pozorování a data z fotopastí také u zajíce polního," doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Ochranáři na pastvinách rovněž slýchávají typické volání "pět peněz" upozorňující na přítomnost křepelek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.