Přihlásit

Tisíc korun jako odměna za divočáka (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KARLOVARSKÝ KRAJ

Počet divočáků nezadržitelně roste, a tak kraj přišel s nápadem, jak snížit stavy černé zvěře a zároveň motivoval myslivce v odstřelu škodné.
V sezoně 2016/2017 odevzdali přesně 5 061 oháněk, zato letos to bylo 8 413 úlovků.
Za každé ulovené prase dostane myslivec tisíc korun. Přitom maximum, kterého může jedna honitba dosáhnout v rámci dotačního programu, je 250 tisíc korun.
„V loňském roce jsme se rozhodli překopat program a zvýšit dotaci. A letos poprvé podle tohoto programu jednotlivá myslivecká sdružení inkasují peníze a výsledky jsou mnohem lepší, než jsme čekali,“ radoval se krajský radní Karel Jakobec. Kraj tak rozdělil přes 2 miliony korun 55 žadatelům, mezi které nově patří i provozovatelé honiteb. Pro vyřízení a získání dotace stačí doložit prasečí oháňku a potvrzení od veterináře, že prase bylo řádně zlikvidováno.
Přemnožená divoká prasata přitom už dávno ztratila ostych a z lesa se vydávají i do měst a obcí, kde likvidují vše, co jim přijde do cesty. „Neříkám, že je to spasitelné řešení. V nějakých obcích bude stále přetrvávat problém. Prasata tam polezou a budou ničit hřiště a parky. Proto chceme pro příští rok navýšit dotaci o 500 tisíc korun. Ta by byla využita na elektronické odpuzovače,“ plánuje Jakobec.
V uplynulých pěti letech se počet odstřelených kusů černé zvěře pohyboval mezi 5 až 6 tisíci kusy. Letos tato hodnota stoupla o více než tři tisíce. Podle Jakobce bude mít větší úbytek kladný dopad na občany, kteří se nebudou tak často setkávat s divočáky na svých soukromých pozemcích.

Dotěrní všežravci

* Prase divoké, latinsky Sus scrofa, patří mezi nejrozšířenější savce na zemi.

* Je to všežravec, který dává přednost lesním plodům.

* Jedná se o předka prasete domácího.

* Dospělý samec může dorůst délky 180 cm, v kohoutku mít 100 cm a vážit kolem 90 kilogramů i více.

* Samice může zabřeznout 2x do roka. V jednom vrhu se narodí 5 až 10 selat.

* Odnepaměti je prase divoké považováno za škůdce. Na přelomu 19. a 20. století málem vyhynulo, ale teď se opět přemnožilo.

* Prase divoké ožívá hlavně v noci a přes den odpočívá.

* Žije ve skupinách.

Barbora Šmudlová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.