Přihlásit

Jelení námluvy ovlivnilo teplé počasí (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplé a suché počasí prvních tří zářijových dekád letošní jelení říji nepřálo, tvrdí lesáci a myslivci z Chřibů a Bílých Karpat.
„Je skutečností, že jelení říje obvykle kulminuje mezi 22. zářím a svátkem Václava. Situace by se mohla zlepšit po čtvrtém zářijovém víkendu, kdy popršelo, ale také se ochladilo. Až do té doby byla ale říje v bělokarpatských honitbách spíše tichá, místy téměř žádná,“ konstatoval posmutněle Karel Blahušek, šéf myslivců na Slovácku. Netajil se, že v lokalitách, kde byly k říji lepší podmínky, ji od druhé poloviny narušovali houbaři, kteří brali lesy útokem, zvěř stresovali a ta hledala úkryt v lesních houštinách.
Silně podprůměrné byly letošní jelení námluvy v lesích kolem Osvětiman. Poznamenalo je teplé počasí a následně je narušili i houbaři. „Říje byla letos velmi tichá. Protože od čtvrté zářijové neděle nebylo u nás slyšet jelena zatroubit, mám tušení, že jelení říje už na Osvětimansku skončila,“ řekl téměř sebejistě ředitel Lesního družstva Osvětimany Miloš Peška. Dodal, že zvěř je z lesa celoročně stažená do polí, kde má dostatek spadaného ovoce. Do lesních porostů ji nyní nelákají ani z dubů padající žaludy, natož pak spadaná jablka s hruškami, které lidé zvěři do lesa vyvážejí, aby obohatili její jídelníček.
Zatímco na Osvětimansku byly jelení námluvy tiché a nenápadné, ve stupavské honitbě si myslivci, zkušení pozorovatelé a fotografové, působivé troubení jelenů užívali.
„Jelení říje bývá v lesích kolem Stupavy, v centrální části Chřibů, vždycky velice dobrá. Letos navzdory velmi teplému počasí v první polovině září byla parádní. V neděli 23. září jako by říje změnou počasí přestala, ale v úterý už bylo zase slyšet jeleny troubit,“ informoval Zdeněk Havlíček, hospodář Mysliveckého sdružení Stupava, který je členem Hubertova cechu osmatřicet let. Vrchol letošní říje by za optimálních podmínek mohl být podle něj halasný.
Troubení jelenů v průběhu říje má podle nimrodů různé hlasové zabarvení i výraz. Jinak se ozývá jelen na počátku říje hledající laně, jinak když je u laní či vyhrožuje soupeři, anebo když soka zahnal a oslavuje vítězství. „I když říje byla letos spíše tichá, zamířil jsem několikrát do Chřibů, abych si poslechl hlas troubících jelenů. Když jsem slyšel ty tóny vycházející z jejich hrdel, naskočila mi vždy na těle husí kůže,“ svěřil se Miloslav Kovář z Kunovic.

Zdeněk Skalička

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.