Přihlásit

V lesích na Berounsku loví myslivci i pytláci (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko - Letošní lovecká sezona je už naplno rozjetá a myslivci nelení.
Vysoká i divoká prasata jsou přemnožená a jejich stav se musí každoročně redukovat. Myslivci na to mají prostor až do poloviny ledna, kdy doba lovu končí. Na mnoha místech berounského regionu se tak už nějakou dobu z lesů ozývá hlasitá střelba. Houbaři se proto musí mít v lesním porostu na pozoru.
V lovecké sezoně ale nejsou v pohotovosti jen myslivci, ale také pytláci, kteří si rodinný jídelníček během podzimních a zimních měsíců vylepšují zvěřinou. Řádí i v berounském regionu. Dopadnout pytláka při činu ale není nikterak snadné. I když mají myslivci na někoho podezření, těžko ho dokazují. V lokalitě mezi Farskou roklí a Malým Plešivcem po sobě pytlák zanechal trofej. Neznámý lovec zde upytlačil jelena čtrnácteráka.
Přestože ho smrtelně zranil, střelené zvíře se dokázalo se zbytkem posledních sil odpotácet pryč a pytlák ho nedohledal. Zanechal tak po sobě určitou stopu. „Dohledat zraněné zvíře je povinností nejen myslivce, ale i pytláka. Každý by si měl dát s dohledáním zraněného zvířete práci,“ upozornil za myslivecké sdružení Habrový potok Josef Šinkner s tím, že jejich myslivecké sdružení má s pytlákem také dost zkušeností. „Řádil nám také v revíru, ale nepodařilo se nám ho vypátrat. Od té doby se v revíru hodně často pohybujeme, a tak máme od pytláků pokoj,“ poznamenal Josef Šinkner.

Romana Šimková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.