Přihlásit

Světový den vztekliny, v Česku se neobjevila už šestnáct let (libereckadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dne 28. září si na celé planetě připomínají Den boje proti vzteklině. Ačkoli u nás byl poslední případ této nemoci evidován v roce 2002, v jiných zemích je stále velkým problémem.

„Velkým problémem zůstává vzteklina zejména v rozvojových zemích,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Tím pádem existuje i jisté riziko, že by do Čech mohla být vzteklina opětovně zanesena.

Přestože u nás byla posledním nakaženým tvorem liška před šestnácti lety, přítomnost vztekliny dokládají i lidské životy, které kvůli této nemoci vyhasnou. Ročně jich je na světě okolo 60 tisíc.

O vymizení vztekliny u nás se zasloužil zejména Oldřich Matouch. „Ten za realizaci vakcinačního programu získal i velmi prestižní ocenění od Světové organizace pro zdraví zvířat. Tu mu organizace udělila jako dosud jedinému Čechovi,“ komentoval ředitel SVS Zbyněk Semerád. Orální vakcinace byla revoluční technikou, která pomohla vymýtit nebezpečnou nákazu z Česka. Tento probíhal od roku 1989 a trval dvacet let.

V souvislosti s tímto dnem připomínají veterináři povinnost pravidelně očkovat nejen všechny psy, ale také jezevce a lišky, které jsou chovány v zajetí. V rámci preventivních opatření se ročně vyšetří i mnoho volně žijících zvířat. Letos jich bylo již více než dva a půl tisíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.