Přihlásit

V Modré se otevřela stezka vedoucí nad expozicí s pratury (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Modrá (Uherskohradišťsko) - Po nové stezce praturů se dnes mohli projít při slavnostním otevření lidé v Modré na Uherskohradišťsku. Stezka z modřínového dřeva vede tři až čtyři metry nad venkovní expozicí, ve které žije trojice praturů, řekl dnes ČTK starosta Modré Miroslav Kovářík (Pro Modrou společně).

Naučný okruh je dlouhý asi 400 metrů. Chce představit původní druhy živočichů. V sousedství stezky je expozice Živá voda přibližující život ve sladkovodních vodách, kromě ryb a vodních živočichů ukazuje i rostliny typické pro povodí řeky Moravy. V sousedním archeoskanzenu, který představuje život v období Velké Moravy, žijí osli, původní plemena ovcí nebo prasata.

"Navracíme původní druhy živočichů do míst, kde žili. Tady se snažíme ukázat velké kopytníky v krajině. Nechceme konkurovat zoologickým zahradám, ale ukázat naši krajinu v původní podobě, jak tu byly mokřady, kteří ptáci a která zvířata tady žili, proto i pratur se vrací," uvedl starosta.

Předek domácího skotu patřil mezi nejdůležitější lovnou zvěř pravěkých lidí. Pronásledování člověkem a stále hustější osidlování krajiny však vedlo k jeho vyhubení, poslední pratuři žili v 17. století v Polsku. V českých zemích byli vyhubeni patrně ve 12. až 13. století. Výskyt praturů potvrzují také nálezy v okolí Modré.

S rozvojem genetiky přišla šance na znovuoživení druhu. Projekt TaurOs nizozemské nadace Taurus Foundation od roku 2008 pracuje na zpětném šlechtění praturů ve spolupráci s Wageningenskou univerzitou. Využívá několik primitivních evropských plemen, která jsou praturovi geneticky a vzhledově nejblíže. V současnosti jsou k dispozici zvířata druhé a třetí generace. Pratuři byli do Modré přivezeni z rezervace velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku, kde pratuři vytvořili v roce 2015 první podobné stádo ve střední a východní Evropě. Kromě Nizozemska se zpětně šlechtění pratuři objevili i v Portugalsku, Španělsku, Chorvatsku nebo Rumunsku.

"Přivezli jsme je už v únoru, kdy byla malá návštěvnost, aby si zvykli na lidi a pohyb kolem. Byli divocí, postupně si na lidi zvykli," uvedl starosta.

Obec začala stezku budovat na jaře, projekt připravovala déle než rok. Stavba lávky a související práce stály asi čtyři miliony korun, obec je dala ze svého rozpočtu. Areál má rozlohu jeden hektar, přibude ještě parkoviště pro až 150 automobilů a 12 autobusů, zázemí pro turisty, plánované je i vodní dětské hřiště a vědecké pracoviště.

Jana Kuncová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.