Přihlásit

Ministr Toman po jednání s eurokomisařem Hoganem: Požaduji silný rozpočet a zohlednění národních specifik (eagri.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tisková zpráva MZe – Udržení plánovaného rozpočtu Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 na úrovni současného programového období, výrazné zjednodušení administrativy pro zemědělce a zohlednění odlišnosti jednotlivých členských států. To jsou témata, o kterých včera ministr zemědělství Miroslav Toman v Bruselu diskutoval s komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem.

„Cíle Společné zemědělské politiky po roce 2020 jsou poměrně ambiciózní. Pokud jich chceme skutečně dosáhnout, je nezbytné mít k tomu dostatečně silný rozpočet, alespoň na úrovni současného programového období. Zdůraznil jsem také, že pro Českou republiku je zásadní zohlednění národních specifik a dobrovolnost některých nástrojů. V těchto tématech nám komisař Hogan vyjádřil jasnou podporu,“ řekl po jednání s komisařem Philem Hoganem ministr zemědělství Miroslav Toman.

Prioritou ČR je zohlednit specifika v jednotlivých členských státech. Nástroje, jakými jsou zastropování přímých plateb nebo degresivita, by proto podle Tomana měly zůstat dobrovolné.

„Postihlo by to naprostou většinu českých firem. Historicky máme danou nějakou strukturu zemědělských podniků. Stejně jako v EU existují státy, jejichž zemědělství stojí na malém a středním podnikání, dominují u nás velké podniky, které by povinná horní hranice plateb postihla,“ uvedl Toman.

Komisař Hogan vyjádřil pochopení pro strukturu českého zemědělství a vyjádřil zájem jednat dále o možném nastavení nástrojů.

Za problematické považuje ministr také avizované snížení finanční obálky na rozvoj venkova, která by v případě ČR byla oproti ostatním členským státům krácena nejvíce, a to až o 350 milionů eur. ČR rovněž prosazuje výraznější navýšení prostředků na podpory vázané na produkci, a to na 25 až 30 procent.

S komisařem Hoganem hovořil ministr Toman také o nekalých obchodních praktikách. Ujistil jej, že ČR návrh směrnice podporuje a současně vítá, že členské státy si budou moci na svém území stanovit ještě širší opatření pro regulaci nekalých obchodních praktik nad rámec směrnice.

Ministr Miroslav Toman se dnes setkal i s komisařem pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vellou. Jednal s ním o budoucí podobě Evropského námořního a rybářského fondu, který v ČR významně přispívá k rozvoji sladkovodní akvakultury. Toman vyzdvihl zejména přínos sektoru pro ochranu vody, půdy a životního prostředí. Komisař Vella ujistil, že cílem Komise je i nadále podporovat akvakulturu, včetně sladkovodní, a pochválil ČR za čerpání finančních prostředků ve stávajícím období. Oba se také shodli na potřebě zjednodušit nastavení fondu.

 

Vojtěch Bílý

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.