Přihlásit

Jsme stejní viníci jako pytláci (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada spustila včera unikátní kampaň zaměřenou na ilegální obchod se zvířaty

Ostrava
Ilegální obchod s ohroženými druhy zvířat patří k nejvýnosnějším byznysům hned po obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi. Například každý den je kvůli slonovině zabito přibližně sto slonů. Umírají i tygři, nosorožci, medvědi a další zvířata. A jen proto, že lidé věří v zázračné účinky jejich masa, vnitřností, klů, rohů, šupin a podobně.
Produkty se používají zejména v rámci tradiční čínské medicíny. Kdo si ale myslí, že problém je pouze v místech, kde jsou zvířata zabíjena, případně v Asii, kde je po nich největší poptávka, mýlí se.
Jak zaznělo na včerejší prezentaci unikátní kampaně ostravské zoologické zahrady nazvané Ukradená divočina, významnou měrou se na likvidaci zvířat podílí také Evropa včetně České republiky. Evropský kontinent totiž patří mezi významné odběratele živých ohrožených zvířat či produktů z nich. "Jsme stejní viníci jako Čína, akorát si to neuvědomujeme," uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí, která má na starost oblast ilegálního obchodu se zvířaty. Podle ní nejsou hlavními viníky pytláci, ale lidé, kteří zvířata a výrobky kupují, což se děje i v České republice. "V České republice působí velké kriminální skupiny," řekla Říhová.
Přestože se každým rokem daří odhalovat jednotlivce i gangy, obchod dále kvete. "Je to jako boj s chobotnicí. Useknete jedno chapadlo a objeví se další," upozornila Říhová.
Kampaň Ukradená divočina je první komplexní osvětovou kampaní zaměřenou na ilegální obchod se zvířaty a částmi jejich těl v České republice a Evropě. Hlavním zdrojem jsou webové stránky www.ukradenadivocina. org. Tématu se také věnuje Stezka ukradená divočina, kterou otevřela ostravská zoologická zahrada. "Stezku tvoří informační panely umístěné na několika tematicky souvisejících místech v zoo," uvedla tisková mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková. Zájem o kampaň projevily i další zoologické zahrady.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.