Přihlásit

Myslivci předvedli hlasy jelenů i myší (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nádvoří loveckého zámku Ohrada se v sobotu zazelenalo kamizolami

Hluboká nad Vltavou
Sobota 23. června patřila už tradičně myslivcům, kteří se setkali na loveckém zámku Ohrada. "Národní myslivecké slavnosti se konají v červnu, což je měsíc myslivosti. Českomoravskou mysliveckou Pro Českomoravskou jednotu i pro nás, časopis Myslivost, je to zároveň oslava. Letos časopis i jednota slaví pětadevadesát let své existence.
Tady na nádvoří loveckého zámku Ohrada slavíme už po sedmnácté," řekl moderátor celého dne a šéfredaktor časopisu Myslivost Jiří Kasina. Letos poprvé pozvali myslivci návštěvníky zdarma.
Celý den předváděli myslivci své dovednosti. K vidění byli kynologové i sokolník. V sobotním dopoledni si porota i diváci vyslechli hlasy srnek, myší a jiných zvířat při Mistrovství republiky ve vábení jiných druhů zvěře a odpoledne už všichni čekali na vrchol slavností, jímž bylo tradiční Mistrovství republiky ve vábení jelenů. Nechyběly ani vtipné soutěže, jako bylo například poznávání zvěřinových klobás.
"Vábení jelenů je běžná myslivecká disciplína, kterou používáme i v praxi. Aby lovec věděl, kde jelen je, tak ho vyprovokuje. Myslivec použije hlas mladého, slabšího jelena, aby řekl skutečnému jelenovi v lese: "Jsem tady a chci ty tvoje laně." A jelen odpoví: "Nelez mi sem za mýma laněma, to jsou moje holky." Jelenář podle hloubky hlasu i podle modulace pozná, jestli jde o mladého, nebo starého jelena, a dokáže ho přivábit velmi blízko," vysvětlil Jiří Kasina. Loňské vítězství v Mistrovství České republiky ve vábení jelenů se 109 body v sobotu obhájil Tomáš Třeský, který spravuje lesní majetky v Krušných horách patřící Arcibiskupství pražskému. Na druhé místo se zařadil čtyřnásobný jelenářský mistr Evropy Jan Brtník a třetí skončil Luboš Doležal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.