Přihlásit

Mladí sokolíci poprvé roztáhli křídla, z pěti párů ale vyvedly mladé jen dva (nachodsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Broumovsko
V polovině června bylo na hnízdištích sokolů ve skalních rezervacích Broumovska živo. Celkem pět mláďat narozených ve dvou hnízdech se odhodlalo k životnímu "skoku" a poprvé vzlétlo z hnízda.

"Zprvu je rodiče ještě několik týdnů budou krmit, než se zcela osamostatní. První rok je pro ně však kritický, než se naučí dobře lovit potravu a zjistí, kde jim hrozí nebezpečí," říká Petr Köppl ze Správy CHKO Broumovsko. Na průběh hnízdění v některých místech dohlížely fotopasti. "Bylo možné sledovat hnízdění takřka online. V kolik hodin snídají, kdy je polední pauza, jak rychle mláďata rostou," uvedl Petr Kafka, zoolog Správy CHKO Broumovsko. "To jsou cenné poznatky, které přispějí k lepšímu poznání našich sokolů. Navíc pozorování není časově náročné a ptáky nijak neruší," vyzdvihuje klady nenápadného monitoringu.
Vyvést mladé není samosebou
Úspěšnost hnízdění ve volné přírodě není tak velká, jak by se dalo očekávat. Vloni ze sedmi hnízdišť vylétlo jen ze dvou hnízd pět mladých sokolíků, v roce 2015 se nepodařilo mláďata vyvést dokonce žádnému páru.
Hnízda sokolů se nachází na skalách, tedy na atraktivních a často navštěvovaných místech. Pro zdárné vyhnízdění bylo i v letošním roce potřebné částečně omezit průchod turistů tam, kde by kvůli rušení byla pravděpodobnost vyvedení mláďat malá. Díky těmto opatřením již podruhé vylétla mláďata v Kovářově rokli. "Velmi děkujeme všem návštěvníkům a provozovateli skalního okruhu v Teplických skalách za trpělivost a respektování přijatých opatření. Od uplynulého víkendu jsou již všechny turistické stezky pro veřejnost běžně dostupné," dodal Petr Köppl. Bohužel mláďat se letos opět nedočkalo sokolí hnízdo na známém místě v Teplických skalách, kde i letos probíhalo ve spolupráci s Lesy ČR pozorování hnízdících dravců s odborným výkladem. "Sokolí samice snůšku s vejci opustila, když se ztratil její partner. Pravděpodobně byl uloven některým z predátorů," odhaduje Petr Köppl, kdo je za zmizení sokolího samce odpovědný."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.