Přihlásit

V táborském regionu přibyli noví myslivci (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Právo nosit flintu a zelenou kamizolu mají další úspěšní adepti, potěšil zájem žen

Tábor
Na ploše Žižkova náměstí propukalo jarmareční veselí, ale v salónku restaurace Beseda by se napětí dalo krájet. Aby ne - po více než ročním snažení zde skládali závěrečnou zkoušku adepti myslivosti. Na Besedu jich letos dorazilo dvacet. Dva z nich nakonec ze zkoušky odstoupili, ti ostatní ji ale zdárně absolvovali. Osvojit si přitom museli látku v sedmi předmětech: zoologii, kynologii, právech a předpisech, mysliveckých zvycích a tradicích, lovectví, chovu a péči o zvěř i ve střelectví. Od předsedy Okresního mysliveckého spolku Tábor Václava Falady si vysloužili slova chvály.
"Výsledky adeptů byly uspokojivé. Musím říct, že prokázali opravdu dobré znalosti," nechal se slyšet.
Zdar nových adeptů myslivosti při závěrečné zkoušce s sebou nesl ještě jednu velmi potěšitelnou věc.
"Máme velkou radost z toho, že zkoušku velmi úspěšně zvládlo také několik žen," svěřil se Václav Falada. "Jejich zájem ukazuje, že se skutečně jedná o zálibu pro všechny, a není to jen o střílení a 'zabíjení' zvěře. Opak je pravdou. A je potěšitelné, že právě žen v myslivosti neustále přibývá." Cesta za splněním mysliveckého snu rozhodně není vydlážděná hladkými kameny.
Letošní adepti ji započali už loni v lednu.
Během roku navštěvovali celodenní sobotní kurzy, a zároveň si osvojovali praktické dovednosti v mysliveckých spolcích. Tam se například učili budovat krmná zařízení, výsadbu remízků a další potřebné činnosti. Podmínkou se stala i účast na mysliveckých akcích včetně těch kulturních. Součástí všeho jsou také povinné střelby spojené s nácvikem bezpečného zacházení se zbraní.
"Hodně lidí si myslí, že myslivost je v podstatě jen o lovu, ale tak to v žádném případě není. Jejím hlavním smyslem je ochrana přírody. Zdaleka se to přitom netýká jen lovné zvěře, ale i dalších věcí v přírodě a ostatních zvířat, ptactva a podobně," zdůraznil na závěr Václav Falada.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.