Přihlásit

Letní čas a lesní zvěř. Proč hrozí víc střetů? (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škodu za několik tisíc korun bude nejspíš muset řešit řidič, který srazil autem bažanta nebo zajíce - horší to však bývá v případě, kdy se mu připlete do cesty srna nebo divočák. Střet s vysokou nebo černou zvěří už může na voze zanechat následky za desítky tisíc - a to ještě jen v případě, že šofér nezmatkoval a nevyboural se tak, že je auto na odpis. A i pak bude mít kliku, pokud posádka vyvázne bez úrazu.

KDYKOLI A KDEKOLI
Srážky se zvěří patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod. Potvrzují to nejen poznatky policie, ale i statistiky pojišťoven. Jednotlivé pojišťovací domy jsou zajedno: ze středních Čech mají tyto pojistné události hlášeny nejčastěji v rámci celé republiky. Uživatelé internetu to ostatně mohou mít přímo před očima; stačí nahlédnout do mapy Centra dopravního výzkumu na www.srazenazver.cz. Střední Čechy se červenají nejvíce - a to plošně; nikoli snad hlavně na Příbramsku, Křivoklátsku či třeba v Poberouní, kde by s divokými zvířaty na silnicích leckdo počítal.

ČAS VERSUS SLUNCE
Z autoškoly si zřejmě mnozí vzpomenou: vybaví si varování před okrajem lesa, před místy s hustou vegetací u silnice či častými trasami, kudy zvěř chodí za potravou.
A také slova o tom, že lesní zvířata se málokdy pohybují samostatně, takže v místě, kde se objeví jeden kus, je nutné očekávat i další. A jistě zaznělo také upozornění, že i když je riziko aktuální po celý den, největší bývá po západu slunce a před jeho východem.
Právě s tím souvisí aktuální nárůst rizika, varuje organizace Besip, která se v rámci ministerstva dopravy stará o bezpečnost silničního provozu. S přechodem na letní čas pro nás náhle začne svítat v jinou dobu - avšak pro zvěř se nemění zhola nic. "Zvířata naši změnu času neregistrují - a za pastvou chodí ve stále stejnou dobu. Kvůli časovému posunu je ale na silnicích silnější provoz o hodinu dříve," upozorňuje Besip. Ranní dopravní špička se tak skokem přibližuje k času, kdy divoce žijící zvířata nejčastěji vycházejí za hledáním potravy. Přesně tak, jak jsou zvyklá - podle pohybu slunce po obloze.
Rázem se však dostávají k silnicím v době, kdy náhle zhoustl provoz. S prodlužujícími se dny a dřívějším svítáním se situace změní - nicméně právě nyní je na místě ranní obezřetnost.

***
Jak se vyhnout střetu se zvěří
Dbát opatrnosti v místech označených dopravní značkou "Pozor, zvěř"   Předvídat možný výskyt volně žijících zvířat a přizpůsobit tomu jízdu   V místech pravděpodobného výskytu zvěře kontrolovat obě strany silnice   V případě zjištění pohybu zvířete zpomalit a ztlumit dálková světla   Počítat s tím, že poblíž jednoho zahlédnutého zvířete mohou být i další   Lepší je zvolit čelní náraz než divoký manévr s rizikem vážné havárie

Jak postupovat po střetu se zvěří
- Zapnout výstražná světla a místo označit výstražným trojúhelníkem
- Přivolat policii - v případě zranění osob ale nejprve volat záchranáře
- Neposkytovat zvířeti pomoc či jej odklízet - hrozí zranění nebo nemoc
- Policisté kvůli zvířeti kontaktují správce honitby nebo myslivecké sdružení
- Kontaktovat asistenční linku pojišťovny a pořídit fotografie
- Pozor na pytláctví - zabité zvíře si motorista nikdy nesmí ponechat

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.