Přihlásit

Myslivci zvěř přikrmují, i když je zima mírná (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českokrumlovsko - I když je letošní zima velmi mírná a počasí útočí na dlouhodobé teplotní rekordy, myslivci a lesníci stejně zvěř přikrmují. Krmné dávky však mohou být nižší než obvykle.
"V oborách přikrmujeme celoročně, ale krmná dávka může být nyní menší," potvrdil lesní správce Jan Zasadil. Místy se prý dokonce objevuje i možnost pastvy a podle Zasadila také zvěř nepotřebuje tolik potravy, protože jí tolik nehrozí mráz nebo vysoký sníh.
Přikrmování zvěře zajišťují i dobrovolná myslivecká sdružení. "Myslivci přikrmují již po žních, aby si zvěř vytvořila dostatečné tukové zásoby na zimu. Seno, siláž a další potravu průběžně doplňují až do začátku dubna," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Zároveň ale Šilha upozornil na to, že pokud seno vypadne z krmelců, mělo by být odstraněno, protože může být kontaminováno zárodky parazitů.
"V tomto období je vhodné předkládat ke krmelcům tak zvanou letninu, což jsou usušené výhonky dřevin a ostružiní s vysokým obsahem siličnatých látek. Dužnatých krmiv je možno předkládat jen tolik, aby je zvěř stačila během několika dnů zkonzumovat," připomněl Šilha a dodal, že při přikrmování se nedoporučuje podávání zrna pšenice a ječmene, protože ty mohou způsobovat zažívací problémy u přežvýkavé zvěře. Aktivita jejího zažívacího traktu je totiž v zimním období utlumena. Současná zima sice netrápí zvěř extrémními podmínkami, ale určité nebezpečí pro ni představuje řepka, která je pro srnčí velmi chutná a v současných podmínkách jednoduše dostupná. Řepka však obsahuje složky, které jsou pro zvěř nebezpečné. "Jedinou prevencí před úhyny je pravidelné předkládání sena, siláže a krmné soli v blízkosti polí s řepkou, aby zvěř měla i jiný zdroj potravy," vysvětlil Šilha.
Díky "příjemnějšímu" počasí se ale zase dá očekávat, že mláďata narozená na jaře budou mít velkou naději na přežití. "Je předpoklad, že díky těmto podmínkám, kdy je zvěř v dobré kondici, budou mláďata silná," konstatoval Zasadil.

(win)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.