Přihlásit

Vítr v regionu poničil jen málo porostů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost


Lesáci varují lidi před nalomenými stromy a větvemi

Vichřice napáchala v českých lesích značné škody, lesákům na jihu Moravy ale hlavu příliš nezamotala. Škody jsou podle nich ve srovnání s ostatními kraji malé, vítr vyvrátil pouze jednotlivé stromy, v řadě případů ty, které nebyly úplně zdravé.
 "Máme velké štěstí, u nás jsou škody ve srovnání se zbytkem republiky zanedbatelné. Po vichřici jsme prořezávali některé stromy na silnicích a lesních cestách, objevili jsme pouze jednotlivé vývraty," řekl Právu Pavel Mauer, zástupce ředitele Školního lesního podniku Křtiny.

Popadané dřevo zpracují přednostně

Pracovníci tohoto lesního podniku se podle Mauera báli především o unikátní stromy v arboretu, tady ale spadl jenom nejvyšší smrk. "Škody ale zatím stále mapujeme," podotkl Mauer. Podle něj se v řadě případů vyvrátily ty stromy, které už byly shnilé.
"Všechno dřevo půjde okamžitě na pilu, zpracujeme je přednostně," uvedl Mauer. Popadané dřevo je totiž podle něj atraktivní pro kůrovce, který by se mohl v lese rozšířit. Mauer také varuje návštěvníky lesa před nalomenými kmeny a větvemi. "Lidé by teď měli být opatrní," dodal. Školní lesní podnik Křtiny se stará o 10 200 hektarů lesa směrem na sever od Brna.

Škody na posedech

Zhruba 150tisícové škody na mysliveckých zařízeních, například na posedech, napáchal silný vítr v Lesním závodě v Židlochovicích. Kromě toho dostal na zem zhruba 1450 kubíků dřeva.
 "Naštěstí tady nebyly škody tak velké jako jinde," uvedl Michal Hrib z židlochovického Lesního závodu. Poničeno podle něj bylo zhruba 1,5 procenta roční těžby. Dřevo půjde hned do prodeje. Lesní závod Židlochovice spravuje 173 tisíc hektarů lesa.
 Podle ředitele krajského inspektorátu Lesů ČR Miroslava Svobody škodil vítr nejvíce v oblasti Drahanské vrchoviny. První odhady vyčíslují škody v Jihomoravském kraji na 40 tisíc kubíků polomů. Škoda bude podle Svobody dvojí - zvýšené náklady správců lesů na vyčištění lesů a nižší zpeněžení. "Dříví je poškozeno," vysvětlil Svoboda. Škody se podle něj budou pohybovat v miliónech korun. Podnik teď plánuje, že rychle uzavře smlouvy s těžařskými firmami, které se o polámané stromy v lese postarají.

Cena dřeva se prý hýbat nebude

Podle mluvčího Lesů České republiky Tomáše Vyšohlída se dřevorubci do řady oblastí, kde řádil orkán, ještě nedostali. Ztráty podle něj také nelze odhadnout, rozhodně je však zisk z prodeje dřeva nižší než při plánované těžbě. Podle něj bude finanční dopad možné vyčíslit až po sečtení a vyhodnocení dat ze všech postižených regionů. Lesy ČR obhospodařují více než 1,3 miliónu hektarů lesního majetku ve vlastnictví státu.
 Podle analytika brokerské firmy Cyrrus Marka Hatlapatky by cena dřeva na trhu nijak výrazně hýbat neměla. "Velké dřevařské firmy mají většinou uzavřeny dlouhodobé kontrakty s předem nasmlouvanými sazbami," uvedl Hatlapatka.

Regionální mutace| Právo - Jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.