Přihlásit

Řidiči sraženou zvěř někdy zatají (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko - Není dne, kdy by nedošlo k dopravní nehodě zaviněné střetem se srnčí zvěří. Kromě pomačkaných plechů je následkem nehody i mrtvá zvěř pod koly vozu nebo poraněná zvěř, která odběhne do lesa. Dvě nehody se staly začátkem tohoto týdne a v obou případech srnčí zvěř odběhla. Může mít ale těžké vnitřní poranění a záhy uhyne. Ne každý řidič ale případ nahlásí. Zákon mu to nepřikazuje.

Otázka morálky

Řidič má ze zákona povinnost hlásit škodu na vozidle přesahující 50 tisíc korun, některé pojišťovny ale vyžadují hlášení i mnohem menší škody. "Povinnost hlásit poraněnou zvěř zákon nenařizuje, je to spíš morální otázka daného řidiče," upozornil dopravní policista Milan Matej. "Se srnou jsem se za dobu, co jezdím, střetl dvakrát. Jednou byla na místě mrtvá a s policisty jsem čekal, až přijedou myslivci, aby si ji odvezli. Podruhé to byl jen drobný ťukanec. Měl jsem mírně promáčknutý blatník a srnka odběhla. Jen se o vůz otřela. Pokud by kulhala, hlásil bych to. Přiznám se, že tohle jsem ale neoznámil. Blatník jsem si opravil sám," prozradil dvaačtyřicetiletý Bohumil.

Pojištění rozhoduje

Řidič se chová podle toho, u jaké pojišťovny má vůz pojištěný. "Například Česká podnikatelská má v pojištění přímo i zvěř. Řidiči proto takovou nehodu musí hlásit, i když se jedná jenom o zajíce," upozornil Matej. Potvrdil, že z místa havárie volají dopravní policisté operačnímu důstojníkovi číslo hospodáře mysliveckého sdružení. Ten ho pak uvědomí. "Čekáme až přijede, protože předání mrtvé zvěře musíme mít potvrzené. Poraněná zvěř může uběhnout i několik kilometrů a když se stane nehoda v noci, dohledává se až ráno," informoval policista. Za nejhorší úsek střetů vozidel se zvěří označil trasu z Třebíče až po Nárameč. "Tam je pořád nějaká zvěř ve strouze," konstatoval. "Řidič by měl mít povinnost nahlásit policii i poraněnou zvěř, protože má škodu na voze a pojišťovna by mu ji neuhradila," upozornil předseda Okresního mysliveckého svazu Oldřich Blecha. Mrzí ho, že někteří řidiči poraněnou zvěř nenahlásí.

Pozor na trestný čin

"Auto má jen mírně pomačkané a pojízdné a svede to raději na jiný druh havárie. Známe i případy řidičů, kteří zvěř kradou. Když ještě žije, ubije ji a strčí do kufru vozu. Úředně se jedná o pytláctví a trestný čin, který končí u soudu," varoval Blecha.

(mč)

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.