Přihlásit

Stromy se lámou, zvěře je ale dost! (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dřeveš - Nejen o stavech zvěře či o problémech, trápících myslivecké hospodáře, si za nimi přijel do zdejšího hostince popovídat místopředseda Senátu Petr Pithart.

Politik se zajímal především o rozsah škod, způsobených v lesích regionu následkem nedávného orkánu. V neformální diskusi probrali účastníci schůzky i řadu dalších problémů. "Hovořili jsme o případných změnách ve financování projektů v rámci dotačních programů. Současný stav, kdy musíme dokládat vynaložené náklady a poté žádat o jejich proplacení, nám příliš nevyhovuje," říká Jiří Ročňák, hospodář mysliveckého sdružení z Tisovce. "Raději bychom dostávali pevně stanovené částky na konkrétní projekty," upřesňuje Ročňák. Jde například o peníze na vznik a obdělávání mysliveckých políček nebo na vypouštění dravců či vzácných druhů zvířat do volné přírody. Aktuální stavy zvěře na Chrudimsku popisuje Ročňák jako stabilizované. "Zvěř naposledy výrazně decimovala loňská tuhá zima. Současné počasí jí nevadí. Některé druhy tady už ale nenajdete. To se týká třeba tetřívka, žijícího dříve u Kameniček," dodává smutně hospodář.

Foto - Účastníci podvečerního setkání v diskuzi nad současnými problémy.
Foto - Karel Dvořák

Marek Nečina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.