Přihlásit

Sokolník: Dravci jsou mi přáteli (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Traplice - Sokolnictví je pro dvaapadesátiletého Jiřího Švuba z Traplic zálibou náročnou nejen na čas, trpělivost, vědomosti, ale je také finančně nákladnou vášní. Odměnou jsou mu však vzrušující lovecké zážitky i přítulnost jinak dravých opeřenců. Sokolník se musí denně věnovat jejich výcviku a obrnit se přitom trpělivostí.

Záliba

"Než je dravec použitelný k lovu, stojí to několik měsíců intenzivního a zdlouhavého výcviku. Nakonec se může stát, že celý výcvik byl k ničemu. Ten váš sokol, jestřáb či raroh se k zamýšleným účelům třeba vůbec nehodí," přiznává Švub, který se sokolnickému koníčku upsal před čtyřiatřiceti lety. Dravci jsou ale jemu i jeho synovi Jiřímu, rovněž sokolníkovi, přáteli. "Člověk, jenž se chce této nevšední zálibě věnovat, musí absolvovat myslivecké a sokolnické zkoušky, musí vlastnit platný lovecký lístek a být také členem Českomoravské myslivecké jednoty a Klubu sokolníků," upřesňuje sokolník a přiznává, že i vzdor těmto požadavkům to nemá držitel a cvičitel dravců lehké. Sehnat revír, kde by s nimi mohl lovit, není totiž žádná maličkost. "Pro výcvik a lov dravých ptáků je vhodný méně členitý terén s dostatečným množstvím vran šedivek a strak, které jsou hlavním předmětem lovu. Já jsem takové povolení dostal ve dvou revírech, kde mohu na základě dohody a platných pravidel s dravci lovit," vysvětluje Švub, který před lety stál u kolébky Sokolnického střediska v Uherském Hradišti. Ten, jako dobrý sokolník, chce mít své rarohy velké, sokola loveckého, křížence raroha altajského, káně Harisova a další dravce v dokonalém stavu, což znamená každodenní péči o ně. A není vůbec jednoduché nasytit hladové krky ptáků specializovaných na lov živé kořisti. Musí pro ně shánět laboratorní zvířata, jednodenní kuřata i morčata. Jestřáb či sokol denně spořádají až po pěti kuřatech. Ukázkové lety s útoky na kořist rozhodně nepřipomínají cirkusové představení. Švub je především ochráncem a chovatelem dravců. Někdy se při výcviku nebo lovu může stát, že dravý pták, jak říkají sokolníci, zradí.
"Vlivem selhání vysílačky, kterou každého dravce před výcvikem vybavím, jsem naši přírodu obohatil o párek rarohů," připouští sokolník a vzápětí přiznává, že při jednom z jeho lovů pronásledovala samice raroha loveného ptáka až na Hodonínsko. Tam ale ztratila vysílačku a zalétla až do rakouského vnitrozemí. Všímaví Rakušané upozornili jednoho z tamních sokolníků na vyčerpaného dravce. Ten jej odchytil a prostřednictvím Klubu sokolníků Švubovi vrátil.

Foto - Vášeň. Švub se sokolnickému koníčku upsal před čtyřiatřiceti lety.

Foto - Zdeněk Skalička

(zs)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.