Přihlásit

Milíř bude vábničkou na výstavu o Šumavě (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou - Kdo by neznal slavnou pohádku Pyšná princezna a uhlíře, který jí poskytl útočiště. Mnozí právě v˙tomto filmu viděli poprvé a naposledy milíř na pálení dřevěného uhlí. A milíř se včera objevil nedaleko hlubockého Loveckého zámku Ohrada, kde sídlí pobočka Národního zemědělského muzea.
"Je to upoutávka na výstavu, kterou zahájíme v březnu v Praze. Bude to největší výstava o Šumavě," komentoval netradiční stavbičku ze dřeva ředitel hlubocké pobočky muzea Martin Slaba. "Natočíme zde i video, které se bude promítat i v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, kde bude stát i replika milíře. Původně jsme chtěli zapálit milíř v Praze, ale ve městě by to bylo komplikované, a tak jsme akci přenesli sem na Ohradu," dodal Slaba.
V loveckém zámečku mají dioráma s milířem a několik kusů nářadí, ale je to pouze okrajová součást expozic.
Výstava o Šumavě bude sice souborná, ale zúžená na život lidí v 19. a počátkem 20. století. K vidění budou nástroje řemeslníků - dřevařů, sklářů nebo lesáků, ale i zbraně pytláků a vybavení pašeráků."Na výstavu poskytneme i bývalou rekordní trofej jelena šestadvacateráka z roku 1730," přiblížil další exponát Slaba. "Zatím jsem postavil dva milíře. Hlavní je hlídat správný přísun vzduchu, kdyby ho bylo moc, dřevo by shořelo na popel a žádné dřevěné uhlí bychom nevyrobili," uvedl Milan Cyrus, který přijel milíř postavit až z veničky Běleč na Křivoklátsku. Milíř zapálí na louce u Ohrady v sobotu.

(win)

Foto - O několik století zpět se včera vrátila louka před hlubockým Loveckým zámkem Ohrada. Vyrostl zde milíř na pálení dřevěného uhlí. Na snímku kontroluje Milan Cyrus v základech příštího milíře trasu budoucího průduchu, kterým bude dovnitř proudit vzduch.
Foto Deník/Edwin Otta

Vyšlo také v: Českokrumlovský deník, Jindřichohradecký deník, Písecký deník, Prachatický deník, Strakonický deník, Táborský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.