Přihlásit

Na medvěda narazili turisté i myslivci (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj - Důkazy o výskytu zřejmě hned několika medvědů na Valašsku se objevují poměrně často. V lednu jej potkali turisté v Malém Javorníku, vloni v prosinci zase myslivci fotografovali jejich stopy u Brumova-Bylnice.
Každoročně sleduje výskyt medvěda v Javornících a Moravskoslezských Beskydech Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Specialistka na velké šelmy Dana Bartošová podotkla, že se určitě nejedná jen o jediné zvíře. "Podle pozorování je jich určitě víc. Naposledy viděli turisté medvěda v lednu v Malém Javorníku," popsala Bartošová, která má ve svých záznamech i údaje z posledních let o medvědici se dvěma mláďaty. "To, že byly u Brumova-Bylnice medvědí stopy, však neznamená, že nemohl být jiný medvěd upytlačený u Valašské Senice," připomněla zooložka případ šelmy údajně zabité před Štědrým dnem na Valašsku.
Starším důkazem pohybu medvěda na moravsko- slovenském pomezí jsou snímky
stop, které zaslal Deníku předseda mysliveckého sdružení Holý vrch z Brumova-Bylnice Alois Dekleva. Snímky pořídil jeho kolega koncem loňského roku. "Zdržoval se zde dva až tři týdny a pak odešel na Slovensko," podotkl Dekleva.
Zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Ondřej Konvička potvrdil, že v severních oblastech chráněné krajinné oblasti se šelma pohybovala po celý loňský rok. "Bylo to hlavně v okolí Nedašovy Lhoty," upřesnil Konvička.
Možnost údajného upytlačení medvěda ve Valašské Senici před několika dny zpochybnil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek s tím, že na Valašsku žádní nepřebývají. Informací o stopách z Brumova-Bylnice byl překvapený. "Žádnou takovou zprávu jsem nedostal. Je možné, že to byl nějaký mladý medvěd ze Slovenska. Tam je jich přetlak, a tak mladí jedinci obcházejí teritoria, která by mohli získat. Tady je však limitující potravní nabídka, a proto se vracejí zpátky," míní Janoušek.

Foto - Otisky. Stopy patří medvědovi, který se potloukal v okolí Holého vrchu o Vánocích.
Repro: Deník

ANNA NOVOTNÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.