Přihlásit

Myslivec dostal za postřelení kolegy podmínku (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Osmnáctiměsíční trest se čtyřletou podmínkou dostal včera u Okresního soudu v Uherském Hradišti podnikatel Ján Panák za postřelení šestadvacetiletého Petra Smetany při mysliveckém honu ve Strání.
 Soudkyně Hana Rašková vynesla rozsudek patnáct měsíců po tragické střelbě, při které jen zázrakem přežil jeho mladší kolega. Proti jejímu verdiktu se hodlá obviněný nimrod odvolat ke Krajskému soudu ve Zlíně.
 Kromě podmíněného trestu nesmí Panák tři roky vykonávat právo myslivosti. Zároveň odevzdá svůj zbrojní průkaz a zbraně policistům do úschovy. Postiženému Petru Smetanovi, který skončil po dvou ranách s trvalými zdravotními potížemi, musí uhradit jako bolestné 715 tisíc korun. Dalších téměř 800 tisíc po něm požaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna za léčebné výlohy. Poškozený Smetana má navíc nárok na náhradu škody za ušlý zisk. "Tyto peníze může žádat po Jánu Panákovi v občanskoprávním řízení," vysvětlila soudkyně.
 Za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti dostal obžalovaný muž, který včera taktéž oslavil své šestapadesáté narozeniny, trest v horní hranici možné sazby. Přitížil mu především požitý alkohol.
Jeho obhájce Antonín Blažek se marně snažil dokázat, že si jeho klient slivovice přihnul až po osudné střelbě, kdy mu ji u postřeleného myslivce podal další nimrod, šedesátiletý Josef Juřenčák. Ten měl rovněž velké štěstí, v osudný okamžik totiž táhl s Petrem Smetanou zastřelené prase. Podle všeho se Panák dostatečně nepřesvědčil, na co střílí. Omylem pak zasáhl šestadvacetiletého myslivce, vzdáleného něco přes padesát metrů.

Nimrod nadýchal

Juřenčák se snažil již při minulém soudním líčení v říjnu loňského roku vypovídat ve prospěch obviněného. Pro státního zástupce Lukáše Mahdala a posléze i soudkyni se stal ale posléze nevěrohodným svědkem, a to i když měl hrát klíčovou roli.
 V říjnu totiž změnil výpověď oproti původnímu vysvětlení z přípravného řízení. Obdobný pocit měl státní zástupce i z jediného včerejšího svědka Zdeňka Halána, který stál při tragickém dvojím výstřelu zhruba padesát metrů od podnikatele Panáka.
K neštěstí došlo 29. října roku 2005. Známý podnikatel slovenské národnosti Ján Panák vystřelil dvě rány na Petra Smetanu, který při honu nedaleko Strání táhl se svým mysliveckým kolegou Josefem Juřenčákem zastřelené prase.
 Obě rány, které měly padnout po skončení třetí leče, mu způsobily vážná zranění s trvalými následky. Panák navíc zřejmě nestál na místě, které mu určil vedoucí skupiny střelců.
 Při dechové zkoušce zhruba hodinu a půl po výstřelech policisté obviněnému myslivci naměřili 0,58 promile alkoholu v krvi. "Lituji všeho, co se v ten nešťastný den stalo, ale bohužel to nejde vrátit zpět. Dále už to nebudu komentovat," konstatoval Panák.

Následky střelby

Soudní znalec ohodnotil zranění Petra Smetany jako velmi závažná. Obě kulky zasáhly životně důležité orgány. Chirurgové museli Petru Smetanovi odstranit část levé plíce, část jater a téměř půl metru tenkého střeva a nepatrnou část tlustého střeva.
 Dodnes má omezení v obvyklém způsobu života, může vykonávat pouze fyzicky nenáročné práce, zaměstnán může být jen za určitých klimatických podmínek (neprašné prostředí, bez průvanu...). V současné době je v částečném invalidním důchodu.

Foto popis: Ján Panák u Okresního soudu v Uherském Hradišti.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Aleš Fuksa

Regionální mutace Právo - Zlínský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.