Přihlásit

Ze dvou škol bude jediná (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šluknov - Středních škol ve Šluknově se dotknou proměny, jež naplánovali krajští úředníci v rámci vzniku vzdělávacích center či vzniku páteřních škol. Podle jejich návrhu by se měly sloučit Střední škola lesnická se Střední školou sociální. První má asi sto padesát žáků, druhá asi o stovku více. Rozhodnutí o tom, která z nich se stane nástupnickou organizací, mají v rukách krajští radní.
"Myslím, že má trochu navrch lesnická škola a mohla by se stát školou páteřní," připustil krajský radní za ODS Robert Šatník, jenž se s projekty obou škol už seznámil. Dodal však, že nechce předjímat rozhodnutí kolegů. Nechtěl ani spekulovat o tom, kdo by se měl stát ředitelem školy. "Pokud se páteřní školou stane lesnická, vypíšeme výběrové řízení, pokud to bude sociální, ředitelem bude stávající," vysvětlil.
Odborníci tvrdí, že pokud by se lesnická škola nestala páteřní, přineslo by to problémy. S tím souhlasí i její ředitel Milan Janoušek. "Už ze zákona vyplývá, že získat licenci pro odborného lesního hospodáře může jedině absolvent střední lesnické školy, týká se to i dalších lesnických prací, navíc by zanikly smlouvy na honitbu, smlouvy o výkonu praxe, určitě bychom přišli i o granty," vypočítal Janoušek.
Za lesnickou školu se bijí i představitelé samospráv na Šluknovsku. "Sice nemůžeme rozhodnout, která škola se stane nástupnickou, ale na zastupitelstvu jsme se shodli, že stojíme za lesnickou školou, ta by se měla stát páteřní," potvrdil starosta Šluknova Milan Kořínek. Lesnická škola má podporu i Okresního mysliveckého spolku Děčín. "Absolventi této školy nacházejí uplatnění nejen na lesnických pozicích přímo v provozu, ale řada z nich působí i ve veřejné správě, dělají tajemníky obecních úřadů, pracují na odborech životního prostředí a podobně," postavil se za školu Lubomír Tůma, předseda okresní myslivecké rady.
Ve sloučení škol a v názvu nevidí problém ředitel sociální školy Václav Víšek. Chce, aby páteřní školou se stala ta jeho. "Krajští zastupitelé řekli, že jedním z parametrů pro vznik páteřní školy je to, aby měla nejméně dvě stě padesát žáků a to my splňujeme," řekl Víšek. Dál se o záležitosti odmítl bavit, jen poznamenal, že i jeho škola zpracovala a předala kraji projekt.

Alice Klaubenschalková

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.