Přihlásit

Odměna za pytláka je šedesát tisíc korun (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice - Deset tisíc korun odměny za dopadení pytláka velkých šelem vypsala Českomoravská myslivecká jednota. V pondělí k tomu uzavře dohodu s Hnutím Duha, které už po pytlácích pátrá několik let.
 Ohroženi lidmi jsou hlavně medvědi, vlci a rysi. Hnutí Duha například na Šumavě organizuje hlídky dobrovolníků, kteří pátrají po lidech lovících rysy a pastích na šelmy. Nabízí padesátitisícovou odměnu tomu, kdo je přivede na stopu pytláka. Spolu s odměnou od myslivců tak narostla částka na šedesát tisíc korun.
Zastřelení rysi se už našli, pytlák zatím ale žádný. Aktivisté přitom přišli s podezřením, že šelmy zastřelili právě myslivci. Právě proto se chce myslivecká jednota očistit od podezření, že v tichosti zabíjení šelem toleruje.
 "Žádný pachatel nebyl zatím dopaden. Domníváme se, že příčinou úbytku velkých šelem je především nedostatek vhodných podmínek vlivem civilizace, narůstající turistiky a husté dopravní sítě," upozornil mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Jaromír Bláha z Hnutí Duha si myslí, že dohoda s myslivci je dobrá a umožní vypořádat se s problémem společnými silami.
 Rysi podle některých myslivců škodí spárkaté zvěři. Na konci 90. let minulého století žilo na Šumavě zhruba 120 rysů, dnes je jich 30. Ekologové tvrdí, že tyto šelmy udržují v lese rovnováhu. Přemnožení srnci a jeleni spásají malé stromky a brání přirozené obnově lesa.
 "Ze čtrnácti rysů označených správou šumavského parku vysílačkou bylo patrně osm zastřeleno," poznamenal Bláha.

Foto popis: Mezi ohrožené šelmy patří i rys

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.