Přihlásit

Jelen skočil do auta a zabil řidiče (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve chvíli, kdy v sobotu ráno přibrzdil 60letý řidič vozu Hyundai na silnici u Svoru na Českolipsku a nechal přejít přes cestu jelena, aby se s ním nestřetl, netušil, že jsou to jeho poslední okamžiky v životě. Vzápětí mu totiž čelním sklem do vozu proskočil druhý jelen a na místě ho zabil.
 "Takovou dopravní nehodu nepamatujeme. Jelen proskočil čelním sklem, řidič už ani nikam nepopojel a na místě zemřel," řekl Právu operační důstojník českolipské policie. Ve chvíli tragické nehody seděla ve voze ještě řidičova manželka a jeho dvě dospělé dcery. Všichni jeli za nákupy do nedalekého Liberce.
 "Naše posádka na místě už nemohla řidiči pomoci. Jeho zranění byla vážná a neslučitelná se životem. Posádka převezla ještě manželku řidiče s lehkým zraněním na centrální příjem do českolipské nemocnice," potvrdila Právu tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Kristýna Fejfarová. Obě mladé ženy vyvázly bez zranění, ale utrpěly šok.
 Dopravní nehody s vysokou zvěří nejsou v lesních úsecích podle dopravních policistů i podle myslivců ničím neobvyklým. To, že by ale jelen skočil čelně přímo do kabiny vozu, nikdo nepamatuje.
 "Před týdnem se stala nedaleko u Rynoltic podobná nehoda, kdy jelen narazil do auta a dokonce ho přelétl. Posádka měla ale štěstí, protože se jí nic nestalo. Auto bylo na odpis," svěřil Právu myslivec Jindřich Kynych. Nebezpečná pak není jenom až 150kilová váha zvířete, ale především jeho paroží, které může dosahovat až k jednomu metru. Pokud zvíře svou vahou nezraní posádku auta, může jí ublížit parožím.
 Vysoká zvěř chodí podle myslivců většinou ve skupinkách a řidiči by si na to měli dávat pozor. Pokud uvidí přebíhat jedno zvíře, je zřejmé, že za ním poběží ještě další. "Zabránit se tomu ale nedá. Zvířata jsou v tom nevyzpytatelná. Kolikrát je vidím, jak stojí v příkopě, přibrzdím a čekám, kdy poběží. Lidé si jich ale mnohdy nevšimnou," dodal myslivec.
 Srážka s vysokou anebo lesní zvěří pak většinou končí smrtí zvířete a vysokými škodami na vozidlech. "Většinou je to totální odpis vozu, když zvíře narazí z boku, anebo velmi rozsáhlá oprava v řádu i stovek tisíc korun," uzavřel vyšetřovatel dopravních nehod.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.