Přihlásit

V březnu ožívají lesy a končí myslivecký rok (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko - Březen je měsíc, kdy končí myslivecký rok. To pro myslivce znamená několik povinností.
K poslednímu březnu musí uzavřít evidenci v hospodaření v honitbě za uplynulý rok. Zároveň musí založit novou evidenci o ulovené a uhynulé zvěři, o vydaných povolenkách, plombách a lístcích o původu zvěře.
V loňském roce ovlivnila ekonomiku mysliveckých sdružení tuhá zima, kdy byly zaznamenány vysoké ztráty na zvěři. Dále za loňský rok chyběly tržby za zvěřinu, protože byl omezen lov srnčí a poklesly i stavy černé zvěře.
"V loňském roce byl také snížen odchov pernaté zvěře, a to díky jarním výskytům ptačí chřipky v České republice," informoval pověřený pracovník pro styk s médii Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
V posledních letech také narůstají investice na zakoupení umělých nor pro odchyt lišek a oprav mysliveckých zařízení díky narůstajícímu vandalismu. O dotace většinou myslivecké sdružení nežádají, protože žádosti jsou administrativně velmi náročné a raději nákup umělých nor uhradí z vlastních prostředků.
V březnu už začínají lesy opět ožívat. Jezevec se probouzí ze zimního spánku, jeleni shazují paroží, přilétá špaček a odlétají havrani. Začínají kvést některé rostliny. V nižších polohách se pak mohou objevit malí zajíčci a začíná se hnízdit kachna divoká.

Lukáš Marek

Vyšlo také v: Prachatický deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.